Magdalena Andersson och Per Bolund nickade instämmande när de diskuterade jämställdhet. Foto: Lisa Mattisson
Magdalena Andersson och Per Bolund nickade instämmande när de diskuterade jämställdhet. Foto: Lisa Mattisson

MP och S eniga: "Ser samma utmaningar"

Publicerad

MALMÖ. På Nordiskt forum i Malmö gör sig MP och S redo för makten tillsammans.

Partiernas ekonomisk-politiska talespersoner ler ikapp.

– Vi ser samma utmaningar och ett starkt behov av att göra någonting åt det, säger Per Bolund, MP.

Vad som skulle bli en diskussion mellan S och MP kring jämställdhet, blev snarare en uppvisning i vad som stavas enighet. På scenen stod Magdalena Andersson och Per Bolund och nickade instämmande när de radade upp förslag på hur samhället ska bli mer jämställt.

– Det är väldigt lätt att prata med Magdalena och hitta gemensamma vägar framåt och jag är inte det minsta orolig över det om vi får makten, säger Per Bolund.

Under den dryga timmen på Malmömässan pratade de om snarlika mål för utbildning, barnomsorg och arbetsmarknad.

– Vi har en gemensam analys om att man måste lösa problemen i dag och vi är båda otåliga, fortsätter Per Bolund.

Bolund: Regeringen inte trovärdig

Han menar att den sittande regeringen "klär sina befintliga reformer i jämställdhetsklädsel".

– Det är inte trovärdigt, man måste komma med konkreta förslag. Det är en stor skillnad mellan den politik som förs i dag och den som vi vill föra.

Vad gäller föräldraförsäkringen finns emellertid i dag ett hinder. MP går till val på en tredelad försäkring, medan S ännu inte bestämt hur det vill göra. Men inte heller detta tycks vara ett problem för partiernas ekonomisk-politiska talespersoner.

– Vi vill ta avgörande steg. Ett sätt kan vara att utöka antalet pappamånader, men jag kan tänka mig att titta på andra metoder också, säger Magdalena Andersson.

"Vi har hittat ett reformpaket"

Och som svar på tal öppnade Per Bolund upp för ytterligare samarbetsvilja:

– Vi har hittat ett reformpaket som vi tror väldigt mycket på och som handlar om att fördela föräldraledigheten. Men jag har stor respekt för att man vill titta på andra möjliga lösningar och vi är ett parti som gärna för diskussioner. Finns det ännu bättre lösningar ser vi inte det som ett hinder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag