MP och L överens om skolan: ”Höll i pennan tillsammans”

Stefan Löfven röstades fram som statsminister på fredagen. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Enligt uppgifter till SvD så kunde Jan Björklund (bilden) och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin enas om skolfrågan. Foto: OLLE SPORRONG
Gustav Fridolin (bilden) och Jan Björklund ”höll typ i pennan tillsammans”, enligt en källa. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ulf Kristerssons M+KD-budget röstades fram i december. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Skolpolitiken har varit en stridsfråga mellan Liberalerna och Miljöpartiet.

Källor berättar nu för Svenska Dagbladet om de hemliga slutförhandlingarna, där Björklund och Fridolin kunde enas.

– De höll typ i pennan tillsammans, säger en källa till SvD.

I december röstade riksdagen igenom Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma statsbudget för 2019. Men vinsten bidrog till deras fall i regeringsfrågan, berättar källor för Svenska Dagbladet.

– Budgeten var nog viktig för alla inblandade. Den gjorde det lättare att komma överens. Alternativet med en M- och KD-budget blev tydligt, säger en källa inom Miljöpartiet till SvD.

 

LÄS MER: Så tvingas regeringen styra med M+KD-budget

 

Bland annat ledde budgeten till att Liberalernas krav om pengar till försvaret blev mindre viktigt, eftersom dessa redan fanns i den kommande budgeten.

Annie Lööfs pik mot Stefan Löfven

Spänningen mellan L-ledaren Jan Björklund och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin uppges ha lättat när de slutligen kunde enas kring skolfrågorna.

– Båda två brinner ju för de frågorna på sitt sätt. Men det gör också att de någonstans kan förstå varandra. De höll typ i pennan tillsammans när skoldelen av överenskommelsen skrevs in i Januariavtalet, säger en källa till SvD.

 

LÄS MER: Löfven vald som statsminister – nu hyllas talmannen 

 

Förhandlingarna ska ha flyttats till olika hotell- och konferenslokaler i utkanterna av Stockholm, för att undvika insyn från journalister, moderater och kristdemokrater. En källa berättar för tidningen att Annie Lööf (C) pikade Stefan Löfven med en påse kakor – och frågan om vad hon kunde få tillbaka i utbyte.

Slutförhandlingarna ska ha ägt rum på konferensanläggningen Bosön på Lidingö.