Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP nomineras till årets miljöförvillare

Romson och Fridolin (MP) nomineras till årets miljöförvillare.
Foto: Julia Reinhart/ALL OVER PRESS
Cecilia Malmström fick priset förra året.
Foto: Robin Aron
The Body Shop nominerades till priset förra året.
Foto: Malin Lööf

Jordens vänner går till angrepp mot Miljöpartiet med en nominering till årets Greenwashpris - till den som överdrivit sin gröna image.

Klimatavtalet i Paris och hanteringen av Vattenfalls kolkraft ligger partiet i fatet, anser organisationen.

– Det hade varit bättre om de höll sitt vallöfte, säger Pelle Hällje, kommunikationsansvarig på Jordens vänner.

Varje år delar gräsrotsorganisationen Jordens vänner Sverige ut Greenwashpriset till personer, företag eller makthavare som utgett sig för att vara miljövänlig men inte är det.

I år är hela Miljöpartiets partistyrelse en av de nominerade tillsammans med tre andra aktörer. Tävlingen avgörs under sommarens Almedalsvecka i Visby.

Vattenfalls kolkraft

Det är framför allt partiets och regeringens hantering av Vattenfalls kolkraft som har retat upp miljövännerna.

– Det är en ganska tung sväng att göra när det handlar om kolkraften i Tyskland där de var tydliga med en sak och sen övergav den. Det finns gräsrötter inom miljörörelsen som inte kan acceptera detta. Det hade varit bättre om de höll sitt vallöfte. Sverige hade världens chans att avveckla verksamheten och nu valde man i stället att försöka sälja till någon annan, säger Pelle Hällje, kommunikationsansvarig på Jordens vänner.

Men också klimatavtalet som slöts i Paris, där Åsa Romson hade en framträdande roll, ligger till grund för nomineringen.

– Vi är förvånade att hyllningskören är så entusiastisk. Det finns inga bindande formuleringar i det här avtalet. I stället finns ett par passager där de som de som undertecknat det själva noterar att det inte är tillräckligt och sen skriver man under det, säger Hällje.

Får stöd av Konsumentverket

Priset delas ut med stöd av Konsumentverket, 250 000 kronor har organisationen beviljats för arbetet med priset, som enligt myndigheten ska "uppmärksamma vilseledande marknadsföring med miljöargument."

Priset har delats ut sen 2010 och på listan över tidigare vinnare finns bland andra tidigare näringsminister Maud Olofsson och EU-kommissionären Cecilia Wikström, L.

Miljöpartiets Göran Hådén, klimatpolitiskt ansvarig i partistyrelsen, vänder sig mot nomineringen.

– Det är bra att miljörörelsen driver på för en skarpare miljöpolitik oavsett vilka partier som är inblandade. Sen tycker vi inte att vi är förtjänta av den här nomineringen. Vi har samma politik nu som innan valet. Vår politik är att Vattenfalls kol ska stanna i marken, så vi har ju inte greenwashat på så sätt, säger han.

Jordens vänner menar att ni svikit ett vallöfte?

– Ja, det är svårt att få igenom hela sin politik när man har cirka sju procent av rösterna i riksdagen men utifrån det valresultat vi fick tycker jag ändå att vi har fått igenom väldigt mycket. Men givetvis vill vi hela tiden få igenom mer, säger Hådén.


EXPRESSEN.SE RÄTTAR: Cecilia Malmström fick priset förra året, inte the Body Shop som vi tidigare skrev i en bildtext. The Body Shop var nominerade.

Nomineringen till årets Greenwash-pris av Jordens vänner

Miljöpartiets partistyrelse. Inför riksdagsvalet 2014 lovade Miljöpartiet att verka för att Vattenfalls kolkraftsverksamhet skulle avvecklas. Detta vallöfte sveks när Miljöpartiet som en del av regeringen valde att försöka sälja kolkraften i stället för att avveckla den. Utöver det var den miljöpartistiska delen av regeringen huvudansvarig för Sveriges undfallande roll under FN:s klimattoppmöte COP21 i Paris i december 2015. Ansvariga i partistyrelsen har också hyllat Parisavtalet, som helt saknar konkreta beslut och bindande formuleringar för hur klimatet ska räddas.

Övriga nominerade: Ekobyggmässan, Stockholmshem och Volkswagen Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.