Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen splittrad – i frågan om straffrabatt

Senaste avsnittet av Bara Politik.
Isabella Lövin, MP.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justitieminister Morgan Johansson.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera riksdagspartier vill se den så kallade straffrabatten för unga brottslingar slopad. 

Men när justitieminister Morgan Johansson (S) vill lägga fram ett förslag till lagändring sätter Miljöpartiet stopp, skriver SR.

Det är de risker som längre fängelsestraff skulle kunna innebära, som gör att Miljöpartiet ställer sig emot Morgan Johanssons förslag om slopad straffrabatt för unga. 

– Långa fängelsestraff ökar bland annat risken för att man får en kriminell identitet vilket i sin tur leder till att man får ett större kriminellt kontaktnät. Det ökar också risken för att man radikaliseras, säger Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Rasmus Ling till SR

Morgan Johansson: ”Övertygad” 

Debatten kring den slopade straffrabatten kommer efter att en utredare på uppdrag av regeringen lagt fram ett förslag om att straffrabatt för brottslingar mellan 18 och 20 år ska avskaffas. 

Efter förslaget har dock ett antal reminissinsatser som åklagarmyndigheten, Säpo, Kriminalvården och justitieombudsmannen kritiserat förslaget. 

Man menar att grunden till ett avskaffande är alldeles för svag. Reformen skulle bli väldigt dyr för staten och saknar stöd i forskningen. 

Justitieminister Morgan Johansson har tidigare berättat för SR att han trots kritiken kommer att lägga fram en proposition men kan tänkas avgränsa lagförslaget något. 

– Vi kommer att bedöma bärigheten i den kritik som finns. Men jag är övertygad om att det här är rätt väg att gå. Frågeställningen är hur långt vi ska gå. 

Äldre ska ha större ansvar 

Justitieministerns uttalande går hand i hand med det löfte som Socialdemokraterna gick till val med i höstas. 

”Den som fyllt 18 är vuxen och ska betraktas som det i lagens mening.” , stod det i partiets valmanifest. 

Men regeringspartnern Miljöpartiet är av en annan åsikt.

– Vi från Miljöpartiet har en annan uppfattning i den här frågan. Vi tycker det är rimligt att nästan alla länder har lägre straff för unga vuxna. När man är äldre har man större ansvar och bör få hårdare straff, säger Rasmus Ling till SR.

Efter remissinstansernas kritik mot den slopade straffrabatten väntar nu diskussioner i frågan både i regering och riksdag. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.