Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MP-ministern: Därför ska klimatskatterna höjas

Per Bolund vil se en grön skatteväxling. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
En miljardsatsning på tågen måste vara en del av del av lösnignen för ett klimatsmart samhälle, menar Per Bolund (MP). Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /IBL

En grön skatteväxling på minst 15 miljarder – med höjda miljö- och klimatskatter och sänkta inkomstskatter till de med lägst inkomst.

Det är något som Per Bolund, finansmarknads– och bostadsminister, samt språkrörskandidat för Miljöpartiet nu lyfter fram på DN Debatt .

Per Bolund, som kandiderar till att bli Miljöpartiets nya språkrör efter Gustav Fridolin, pekar ut en rättvis grön skatteväxling de kommande åren som ett av de viktigaste politikområdena.

”Mänskligheten har nu nått ett vägskäl i historien. Runt om i världen är det i dag barnen som förväntar sig att vi ska vara de vuxna i det politiska rummet. De som skolstrejkar för klimatet kräver politisk handling nu, inte när de får rösträtt i nästa val”, skriver han i sitt debattinlägg i Dagens Nyheter.

Enligt Bolund handlar det om att under mandatperioden fram till nästa val få väljarna att inse att en grön politik påverkar dem positivt:

”När vi nu exempelvis miljardsatsar på järnvägen och kollektivtrafiken så gör vi det för att människor lättare ska kunna resa till jobbet och samtidigt vara en del av lösningen i det klimatsmarta samhället. Att det också gör att vi når klimatmålen för trafiksektorn är bra, men det är inte så vi ska förklara vår politik. När vi förenklar och gör det billigare för människor att montera solceller på sina tak så är det för att de som bor där ska kunna vara en del av lösningen på klimatkrisen”, skriver Bolund.

Vill ta efter Kanada

Språkrörskandidaten pekar även ut Kanada som ett föregångsland. Där har en ny klimatavgift nyligen införts, där 90 procent av intäkterna går medborgarna.

Enligt Bolund innebär reformen att hushåll med låga utsläpp kommer att gynnas – och att modellen nu bör övervägas i Sverige.

”Miljöpartiet är det parti som kan vara drivande i arbetet med en grön skattereform i Sverige baserat på samma tanke”, skriver han i debattinlägget.