MP-ledamotens krav: Folkomröstning om EU

Miljöpartiets riksdagsledamot Valter Mutt.
Foto: Fredrik Hjerling / PRESSBILD
Storbritannien röstade för att lämna EU förra året. Nu höjs röster för en folkomröstning även i Sverige.
Foto: Ben Cawthra/Rex/Shutterstock / BEN CAWTHRA/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.
Foto: Alex Ljungdahl
Stefan Löfven deltar i ett informellt EU-toppmöte i ordförandelandet Maltas huvudstad Valletta.
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

VALLETTA. Samtidigt som Stefan Löfven nu deltar i ett informellt EU-toppmöte i ordförandelandet Maltas huvudstad Valletta kommer krav inifrån Miljöpartiet på en folkomröstning om EU-medlemskapet.

Bakom motionen till Miljöpartiets kongress står den tidigare riksdagsledamoten Rebwar Hassan – men i själva verket är det riksdagsledamoten Valter Mutt, tidigare utrikespolitisk talesperson, som skrivit texten, kan Expressen nu avslöja. 

– Det stämmer att jag hjälpte honom med motionen och texten, bekräftar Valter Mutt.

Sent på torsdagskvällen landar statsminister Stefan Löfven i Maltas huvudstad Valletta inför fredagens informella toppmöte. Där ska han bland annat diskutera EU:s framtid efter det brittiska beslutet om "brexit".

En diskussion om "swexit" är inte vad han önskar sig just nu. 

Men Expressen kan i kväll avslöja att regeringspartnern Miljöpartiet just nu förbereder sig för en debatt om detta. Ett 20-tal partimedlemmar, varav minst en riksdagsledamot, står bakom en motion som nyligen lämnades in till partistyrelsen inför partikongressen i maj.

Rebwar Hassan är avsändare

Motionen har rubriken "Folkomröstning om Sveriges medlemskap i EU". 

Tidigare riksdagsledamoten Rebwar Hassan, MP.
Foto: Riksdagen.se

Avsändare är Rebwar Hassan som satt i riksdagen för Miljöpartiet under 2012 och 2013. I dag är han ledamot av landstingsfullmäktige i Stockholms läns landsting. 

– Ja, det stämmer att jag har lämnat in den motionen, säger Rebwar Hassan när Expressen når honom per telefon på torsdagskvällen. 

Rebwar Hassan var en av de första miljöpartisterna som offentligt krävde den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplans avgång efter skandalavslöjandena kring honom förra våren. Han sägs också sympatisera med de fyra miljöpartister i riksdagen som i somras gjorde internt uppror och slutade gå på riksdagsgruppens möten: Carl Schlyter, Valter Mutt, Jabar Amin och Annika Lillemets. I december återvände de fyra till riksdagsgruppen.

Brexit har aktualiserat frågan

Rebwar Hassan motiverar den kontroversiella motionen så här: 

– Brexit har aktualiserat frågan och en union utan britterna är något som ändrat hela det europeiska projektet.

På frågan om hur han tror partiledningen kommer att reagera, blir svaret: 

– Många i partitoppen drömmer om toppjobb i unionen så motståndet från partieliten är kompakt. Bland gräsrötterna finns däremot fortfarande en dröm om lokaldemokrati.


LÄS MER: Grön Ungdoms utspel: sänkt skatt på manikyr


Valter Mutt ligger bakom

Även om det är Rebwar Hassan som står som avsändare till den kontroversiella motionen är det en annan MP-politiker som formulerat den, kan Expressen nu berätta. Flera källor pekar ut den tidigare utrikespolitiska talespersonen Valter Mutt, som petades av partiledningen i somras efter att ha argumenterat för ett nej till värdlandsavtalet med Nato.

När Expressen når Valter Mutt på torsdagskvällen bekräftar han själv detta:

– För att göra en lång historia kort, så tog Rebwar kontakt med mig för att han ville ha språklig bearbetning och min syn på det hela. Så det stämmer att jag hjälpte honom med motionen och texten. 

Valter Mutt ska inledningsvis också ha sagt till Rebwar Hassan att han stod bakom motionen offentligt – men nu har han delvis ändrat sig:

– På ett sätt kan jag väl tycka att det är motiverat att ha en sådan här omröstning. Men så tänkte jag att jag kanske inte ska göra det nu, utan att vi ska vänta in det franska presidentvalet och se var brexit tar vägen och vad Trump gör – även om jag inte är främmande för tanken. Men det var inte riktigt rätt tillfälle nu, så jag står faktiskt inte formellt bakom den. 

"Är inte fel"

Men du skrev ju motionen?

– Ja, det är något jag har gjort ibland, då och då. Det är schysst att man hjälper till. Men det finns ju inga mellanlägen. Antingen står man bakom den eller så gör man det inte, och jag står alltså inte bakom den. Det blir ju liksom fel att göra det, fortsätter Valter Mutt. 

Du säger ändå att det kan vara motiverat att ha en sådan här omröstning?

– Nej, men, vad jag menar är att det är totalt annorlunda i EU i dag mot när vi gick med för 25 år sedan. Så egentligen är det inte fel, men det kanske ligger lite fel i tiden...

SD vill också ha folkomröstning

Fram tills nu har Sverigedemokraterna varit ensamma i riksdagen om att kräva en folkomröstning om EU-medlemskapet. 

Rebwar Hassan igen: 

– Dessvärre finns en strömning som säger att allt vad Sverigedemokraterna tycker ska vi tycka tvärtom om. De är högljudda i brist på argument. Men inom partiet finns många som mellan skål och vägg välkomnar mitt initiativ.

Enligt Rebwar Hassan har hittills en riksdagsledamot och ett 20-tal andra miljöpartister ställt sig bakom motionen. 

MP:s svar: Knappast ökat intresset

Jon Karlfeldt, sammankallande i MP:s partistyrelse, säger i en skriftlig kommentar till Expressen:

"Partistyrelsen har ännu inte tagit ställning till årets motioner, men efter medlemsomröstningen 2008 då MP ställde sig bakom EU-medlemskapet har flera kongresser med stor majoritet bekräftat den nuvarande linjen. Min bedömning är att utvecklingen i omvärlden, med till exempel brexit och Trump, knappast ökat intresset i partiet för att lyfta den frågan igen - kanske snarare tvärtom."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.