Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP-ledamoten: Kartlägg människor efter deras ras

Leila Ali Elmi vill se ordentliga åtgärder mot strukturell rasism.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Leila Ali Elmi.
Foto: OLLE SPORRONG

Kampen mot strukturell rasism är en hjärtefråga för riksdagsledamoten Leila Ali Elmi (MP).

Hon anser att det krävs radikala åtgärder för att förbättra situationen i Sverige – och stöder Vänsterpartiets linje:

– Jag är positiv till att införa jämlikhetsdata där man registrerar människor efter deras ras, säger hon till tidningen Dagens Etc.

Registrering jämlikhetsdata är ett förslag som Vänsterpartiet står bakom sedan februari 2018. Då körde V-kongressen över partiledningen och röstade för att SCB ska samla in och redovisa statistik över etnisk tillhörighet, nationellt ursprung, hudfärg och religion eller annan trosuppfattning.

Något som ledde till en het debatt och hård kritik, inte minst på borgerliga ledarsidor. Tobias Hübinette, forskare vid Karlstads universitet och förespråkare för jämlikhetsdata, kallade reaktionerna för ”hysteriska” och ”tragikomiska”.

Nu får Vänsterpartiet alltså stöd från miljöpartisten Leila Ali Elmi, som kryssades in i riksdagen i höstas. Hon kallar frågan om strukturell rasism för ”en hjärtefråga” och menar att det nu är dags för Sverige att ta nästa steg i kampen mot diskriminering.

– Anledningen till att vi har kommit långt i vårt jämställdhetsarbete är att vi för statistik kring kön. Jag tror att arbetet kring diskriminering skulle vara mycket mer verkningsfullt. Och politik måste baseras på fakta – och nu saknar vi fakta. Vi vet att rasism existerar och vi vet att diskriminering finns, men vi har inga siffror på det, säger hon.

”Väldigt positiv”

Det var i en intervju med Dagens Etc nyligen som hon först lyfte frågan.

– Jag är positiv till att införa jämlikhetsdata där man registrerar människor efter deras ras. Som man har i USA till exempel. Det kan användas på fel sätt, men gör en utredning och kolla på om det systemet är något som kan funka i Sverige. I stället för att säga att rasism inte existerar och att Sverige är färgblint, det håller inte längre, säger hon i intervjun.

Till Expressen säger Leila Ali Elmi att hon ”lämnar åt experterna” exakt hur ett system med jämlikhetsdata ska genomföras, men slår fast:

– Jag är väldigt positiv till att man för jämlikhetsdata på alla diskrimineringsgrunder och inte bara kön och ålder.

Det kan även vara religion till exempel?

– Det kan vara religion, etnicitet, det kan ha med funktionsnedsättning att göra, det kan ha med sexuell läggning att göra. Så det är alla grunder.

Om man hade en sådan här undersökning, vilka etniciteter skulle den innehålla?

– Jag tror inte att vi ska begränsa oss. Jag tror att Sverige har flera olika etniciteter och människor från många olika länder. Jag vet ju inte statistiken på vilka länder alla kommer ifrån. Men alla ska ju kunna registrera sin etnicitet, säger Leila Ali Elmi.

Centerpartiet: ”Vad är okej i nästa steg?”

Annika Carlsson (C) tror att det finns stora risker förknippade med att samla in jämlikhetsdata: ”Vad är nästa steg?”
Foto: PRESSBILD

Annika Qarlsson, Centerpartiets talesperson för frågor om jämställdhet och kvinnors företagande, tycker att förslaget är dåligt.

– Vi är inte oeniga om att det behövs ett strukturerat arbete för att se till att det blir lika behandling av personer oavsett vad man har för bakgrund eller sexuell läggning, men jag vill inte göra det här för jag tycker det är alldeles för stora risker, säger Annika Qarlsson.

Att samla in information om exempelvis ras skulle kunna vara farligt, menar hon:

– Tittar vi på historien kan vi konstatera att det finns fruktansvärda övergrepp som är kopplade till olika typer av register. Och om det här inte är så farligt, vad är okej i nästa steg och steget efter det?

Har du några exempel på hur detta har missbrukats i länder där det används?

– Nej, jag har inte kollat hur det använts i andra länder, utan det jag har tittat på är svensk historia – både modern och äldre historia.

– Vad ska du få ut av detta? Om det finns en risk så måste det ju finnas en nytta som ska vara större, säger Annika Qarlsson.

Efter att artikeln publicerats hör Leila Ali Elmis pressekreterare av sig till Expressen för att förtydliga att detta är Ali Elmis egen ståndpunkt som riksdagsledamot – inte Miljöpartiets officiella linje.


Vad är jämlikhetsdata?

Länder utan heltäckande folkbokföring samlar i regel in befolkningsdata genom folkräkningar. I USA genomförs en folkräkning var tionde år.


I samband med en folkräkning kan så kallad jämlikhetsdata samlas in. Detta är information om exempelvis ras, etnicitet, sexuell läggning och funktionshinder.


Information anges i regel antingen anonymt eller konfidentiellt och används sedan för att motverka diskriminering på olika sätt. Den kan bland annat ligga till grund för kvotering.

System med jämlikhetsdata används bland annat i Storbritannien, Kanada och USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.