Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MP-ledamoten: Det är många som är arga

Rasmus Ling.

Åsa Romson under gårdagens presskonferens.

På tisdagen presenterade regeringen den nya, hårt åtstramade flyktingpolitiken.

Riksdagsledamoten Rasmus Ling (MP) är starkt kritisk mot regeringens nya förslag som väckt stor diskussion inom Miljöpartiet.

– Diskussionen om regeringsmedverkan finns bland medlemmar och jag tycker att den är relevant att föra, säger Rasmus Ling.

Under en dramatisk presskonferens på tisdagen meddelade statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson den nya flyktingpolitiken som har för avsikt att kraftigt reducera antalet asylsökande. Den svenska lagstiftningen anpassas nu till minimikrav enligt internationella konventioner och EU-rätten. Tillfälliga uppehållstillstånd och kraftigt minskad anhöriginvandring är några av förslagen. Åsa Romson kallade under gårdagen besluten för "fruktansvärda".

Förslagen är inte väl förankrade på alla håll inom Miljöpartiet. En av de som ställer sig starkt kritisk till den nya flyktingpolitiken är Rasmus Ling, riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson för Miljöpartiet.

– Förslaget handlar om att Sverige ska anpassa asylpolitiken till EU:s miniminivå och det tycker jag är katastrof rent ut sagt, säger Rasmus Ling.

– Vårt ansvar ligger i vårt agerande. Jag menar att det här är något som vi inte borde gå fram med som regering. Det är alldeles för långtgående och inhumana åtgärder. Vi borde sätta press på EU:s medlemsländer, hålla inne medlemsavgiften exempelvis.

 

LÄS MER: Hård intern kritik mot Romson – så säger riksdagsledamöterna

 

Ling: "Diskussionen om att lämna relevant"

Rasmus Ling har tidigare varit citerad i Sydsvenskan det läggs fram som att han anser att Miljöpartiet bör överväga att lämna regeringen. Till Expressen säger han att han snarare menar att diskussionen är relevant att föra.

– Jag kan inte säga att vi borde lämna regeringen. Men diskussionen om regeringsmedverkan finns bland medlemmar och jag tycker att den är relevant att föra.

Rasmus Ling har mött reaktioner som liknar hans egna på många håll.

– När jag öppnade mitt Facebookflöde i morse så möttes jag av medlemmar, förtroendevalda, sympatisörer som är besvikna, ledsna, arga. Jag har full förstålelse för det.

Har du märkt ett övervägande motstånd i partiet?

– Det här är ju väldigt kontroversiella förslag så det säger sig själv att det här är något som drar upp en väldigt stor diskussion. Men jag vill uttala mig utifrån vad jag tänker och tycker.

Ling: "Olycklig situation"

Regeringen var under presskonferensen tydlig med att besluten togs för att Sverige inte klarar av att hantera att ta emot flyktingar i den takt som i dag kommer. Rasmus Ling tycker att man i stället ska lägga fram förslag som gör att människor kan etablera sig i samhället och sätta press på övriga EU-länder.

– Jag vet att det är en väldigt ansträngd situation runtom i landet. Dels så tror jag att det går att göra betydligt mer för att höja kapaciteten på mottagningssystemet. Vi måste lägga fram förslag som göra att människor kan etablera sig och komma in i samhället på ett bättre sätt än i dag.

– Sen är det också en viktig fråga att förmå fler länder i EU att ta ansvaret. Jag menar att den här typen av åtgärder får kontraproduktiv effekt. När vi har restriktiva förslag i Sverige så följer andra länder efter på miniminivå. Det är en helt ny situation i Sverige som är väldigt olycklig.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!