Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP-ledamot: "Kommer inte att läggas fram"

MP:s gruppledare Maria Ferm: "Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp".
Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Regeringen överväger att införa tiggeriförbud.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Rasmus Ling.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen överväger att införa tiggeriförbud.

Men saken är inte avstämd med samarbetspartiet Miljöpartiet - där delar av partiet dömer ut förslaget.

– Det kommer inte läggas fram, säger riksdagsledamot Rasmus Ling, MP.

MP:s gruppledare Maria Ferm lämnar en officiell kommentar till TT på torsdagskvällen: "Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp".

Tiggeriet och hur man ska hantera det är ett kontroversiellt ämne som orsakat många heta debatter de senaste åren.

I en artikel i Dagens Nyheter deklarerade civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi, S, på torsdagskvällen att regeringen nu överväger att införa ett förbud.

Men saken är inte förankrad hos regeringspartnern Miljöpartiet - som varit mycket tydliga med att de tar avstånd från ett förbud.

Regeringen överväger att införa tiggeriförbud.
Foto: Anna-Karin Nilsson

"Förslag om tiggeriförbud tyder på en oroande utveckling där människorna ses som problem, snarare än rasismen och fattigdomen. Det behövs ett samlat grepp med både långsiktiga och akuta åtgärder för att förbättra situationen." kungjorde MP inför valet 2014.

När Expressen talar med riksdagsledamoten Rasmus Ling är han mycket bestämd med att regeringen överhuvud taget inte kommer lägga fram något förslag som innebär ett förbud för tiggare.

– Jag ser inte framför mig att regeringen kommer lägga fram ett sådant förslag. Det kommer inte läggas fram, säger Rasmus Ling.

Expressen har även sökt språkröret Gustav Fridolin för en kommentar.

Enligt TT vill Miljöpartiet inte bli intervjuade i frågan under torsdagskvällen, men gör klart att partiet inte ställer upp på Shekarabis utspel. MP lämnar en kort skriftlig kommentar till TT:

"Tiggeri är inte ett brott i Sverige och regeringen avser inte att ändra denna lagstiftning. Det går inte att förbjuda fattigdom. Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp " säger Maria Ferm, Miljöpartiets gruppledare och talesperson i migrationsfrågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.