MP lanserar ny politik – vill höja bidrag och kapitalskatt

Regeringen vill skärpa straff för våld mot kvinnor.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund. ”Dags att ändra inriktning”, säger Bolund om den ekonomiska politiken.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet gör en vänstergir i den ekonomiska politiken.

Ett nytt program för social rättvisa spikas till hösten – där ekonomiska klyftor ska högt upp på agendan inför valet.

– Resten av det politiska landskapet har förändrats, med en förflyttning ganska långt högerut. I ljuset av det blir vår position en annan, säger Märta Stenevi.

Miljöpartiet är inne i en förändringsprocess, där det nya språkröret Märta Stenevi har en viktig roll i att bredda partiets profil och locka nya väljargrupper. Samtidigt har partiet under en längre tid arbetat med att förnya inriktningen för den ekonomiska politiken. 

På höstens kongress ska Miljöpartiet besluta om ett program för social rättvisa, där de ökade inkomstklyftorna blir en central fråga inför valet 2022.

Språkrören lyfter bland annat behovet av höjda bidrag och kapitalskatter.

– Under lång tid har de politiska besluten ökat de ekonomiska klyftorna. Sverige har gått från att vara ett föregångsland vad gäller jämlikhet, till ett av länderna där klyftorna ökar snabbast, säger Märta Stenevi.

– Utvecklingen oroar oss. För oss är det tydligt att social hållbarhet och miljömässig hållbarhet är två sidor av samma mynt, säger språkrörskollegan Per Bolund.

Varför ökar klyftorna?

– Där finns en stor skillnad i beskattningsstrukturer. Vi har under en lång tid haft en progressivitet på löneinkomster, medan vi på kapitalinkomster inte har någon progressivitet alls. Effekten blir att klyftorna drar i väg mer och mer, både mellan olika grupper och mellan könen, säger Stenevi.

 – Personer med låg ekonomisk standard har fördubblats. Arbetsmarknaden har förändrats, med fler otrygga anställningar. Vi har inte klarat av att hänga med vad gäller stöden, säger Bolund.

Miljöpartiet har suttit i regering i sju år. Vad har ni för ansvar för utvecklingen?

– Vi har gjort saker i regering, senast höjde vi bostadsbidragen för barnfamiljer, men det räcker inte längre med enskilda reformer. Vi som parti behöver en omstart där jämlikhet blir en prioriterad målsättning, säger Märta Stenevi.

– Jag känner en trygghet i att vi har gjort stora insatser, och att vi har fått in frågan i politiska överenskommelser. Sedan är det lätt att konstatera att det inte har gjorts tillräckligt. Där har vi ett ansvar. Mot den bakgrunden är det dags att ändra inriktning, säger Per Bolund.

Vill införa progressiv fastighetsskatt

Även inom Socialdemokraterna höjs röster för en mer vänsterorienterad ekonomisk politik. Tunga partidistrikt tar nu strid för höjda kapitalskatter och införandet av en progressiv fastighetsskatt. 

– Jag hoppas att det är ett uppvaknande i svensk politik, säger Per Bolund.

– Den gamla fastighetsskatten var ingen bra konstruktion, men dagens avgift slår extremt ojämnt, med en enorm rabatt för den som äger mest. Det är ett exempel på att vi saknar progressivitet i kapitalinkomster i dag. Vi kanske ska hitta en helt annan lösning, säger Märta Stenevi.

Miljöpartiet vill också se höjda bidrag och förändringar i trygghetssystemet. 

– Bostadsbidragen har inte räknats upp på länge, och vad behövs i a-kassan och sjukförsäkringssystemen efter pandemin? Vi har inte färdiga politiska förslag, men det är något vi kommer jobba hårt med framåt, säger Stenevi.

– Stöd är inte en slutlösning. Det är en övergångslösning för att ge människor möjlighet till utbildning och att komma in på arbetsmarknaden. Ingen vill bli försörjd, säger Bolund.

”Högerpartier vill svälta ut människor”

Enligt Märta Stenevi har pandemin även blixtbelyst problemen med segregation och inkomstskillnader, eftersom sjukdomen slagit som hårdast mot socioekonomiskt svaga grupper. Hon är djupt kritisk mot förslagen från M och SD om att begränsa bidrag för utländska medborgare.

– Vi har högerpartier som vill svälta ut människor, i en förhoppning att de plötsligt kommer att kunna matchas mot arbetsmarknaden, bara de får mindre pengar till sina barn, säger Stenevi.

– Fattigdom är ingen egenskap, det är en tillfällig situation, och man ska inte straffas för att man har hamnat i en situation där man har svårt att försörja sig. Man ska hjälpas ur den. Vi måste investera i människor.

Däremot tycker hon inte att Miljöpartiets förnyelsearbete inom den ekonomiska politiken bör ses som ett kliv till vänster.

– Det är inte vi som gör en vänstersväng, snarare gör andra partier en kraftig högersväng.

Regeringen presenterade historiskt stor satsning på infrastrukturen i april.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.