MP kritiseras – gör politik av storbranden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Miljöpartiets inlägg på Facebook har mötts av kritik.
Foto: Faksimil från Facebook

Miljöpartiet gör politik av skogsbranden.

I ett inlägg på Facebook uppmanar man till höjd beredskap vid väderkatastrofer och bildsätter det med ett foto som många sammankopplat med branden i Västmanland.

Inlägget har mötts av starka reaktioner och många som kommenterat det menar att utspelet är osmakligt.

"Vi har inte råd att strunta i klimatförändringarna", skriver Miljöpartiet i ett inlägg på sin officiella Facebook-sida. Inlägget publicerades på torsdagskvällen och bildsätts med ett foto som många sammankopplat med den skogsbrand som härjat i Västmanland under åtta dygn, skriver Dagens media.

Partiet skriver vidare att man vill minska utsläppen och höja beredskapen för väderkatastrofer. "De räddningsarbetare och frivilliga som kämpat dygnet runt mot lågorna har gjort ett heroiskt arbete. Vi hade gärna gett dem bättre förutsättningar!"

Men fotografiet föreställer något helt annat än skogsbranden i Västmanland. Den bild som Miljöpartiet har använt sig av är en kraftigt beskuren version av en gräsbrand i Australien. Fotot togs 2007 och har gjorts tillgängligt gratis – så länge fotografens skrivs ut och det anges tydligt om bilden har redigerats.

Miljöpartiet nämnde varken fotograf eller beskärning när man publicerade inlägget. I efterhand har man lagt till fotografens namn.

Blandade reaktioner.

Flera människor som kommenterat inlägget på sociala medier menar att det är fel att göra politik av den pågående skogsbranden.

"Osmakligt att göra det när katastrofen fortskrider! Fokus borde ligga på att hjälpa och inte att få politiska poäng", skriver en person som kommenterat.

En annan skriver "Jag gillar Miljöpartiet och överväger att rösta på dem i höst men det här var verkligen populism på den högsta (och mest osmakliga) nivån".

Sedan tidigare har flera framstående Allianspolitiker kritiserat Miljöpartiet för att försöka att vinna politiska poäng i samband med skogsbranden, däribland statsminister Fredrik Reinfeldt och näringsminister Annie Lööf.

– Jag tycker att det är sorgligt att se både partiledare på plats, men också partier som gör partipolitiska utspel mitt i denna katastrof i människors vardag, sade Annie Lööf till Expressen innan Fredrik Reinfeldt offentliggjorde att även han skulle resa till området.

MP: Inte populism

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner ser inga fel i att man använt skogsbranden för att föra fram sina budskap.

– Jag har full respekt för att folk inte tycker att man ska politisera tragiska händelser och det är alltid en balansgång oavsett om det handlar om katastrofer som har att göra med klimatförändringar eller om det är en flyktingkatastrof i medelhavet. Här kände vi att det är en så viktig fråga som vi vill visa att vi tar ansvar för, säger Anders Wallner till Dagens media.

Han håller heller inte med om att det skulle röra sig om populism. Till Dagens media säger Anders Wallner att det är ”magstarkt och lite osmakligt” när politiska partier använder händelser som skogsbranden för att föra ut sin politik. Men han pekar också på att Miljöpartiet i riksdagen har drivit på för höjd beredskap för väderkatstrofer.

– Därför tycker jag att vi är på rätt sida i det här. Men självklart har jag full respekt och sympati för de drabbade, säger Wallner till Dagens media.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.