När det i april uppdagades att partistyrelsenominerade Yasri Khan inte ville ta kvinnor i hand fick han hoppa av kandidaturen.
Frågan fick stor uppmärksamhet och när språkröret Gustav Fridolin, MP, i en intervju sa att han inte hade förstått att det kunde uppfattas som kränkande växte kritiken.
Nu gör Miljöpartiet allt för att undvika upprepning.
Utöver frågor om utbildning, födelseland och yrke har partistyrelsekandidaterna grillats noga.
De nominerade ombeds enligt ett skriftligt frågeformulär som Expressen tagit del av, noggrant redogöra för sina politiska prioriteringar. Vilka politiska frågor som var viktiga under den senaste kongressen, vad partiet och partistyrelsen behöver bli bättre på och i vilka frågor man skiljer sig åt från partilinjens åsikter.
– Formuläret är bara en del, det är en första koll som används som en första sortering sen pratar vi mer med kandidaterna, säger Joakim Larsson, MP, valberedningens ordförande.
"Bra att veta"
Kandidaterna frågas också ut under rubriken "mediarisk" med frågor som till exempel:
"Kan media hitta något om dig som kan resultera i negativ medial uppmärksamhet?"
Vad är det ni letar efter?
– Det är väl sånt man brukar kalla för lik i garderoben. Det är i alla fall bra att veta, säger Joakim Larsson som inte vill gå in på vad som framkommit.
Valberedningen vill veta hur kandidaterna ställer sig till situationer då de tvingas stå bakom ett känsligt majoritetsbeslut och inte kan deklarera sin egen åsikt.
– Vi har ett uppdrag som definieras av kongressen i vår arbetsordning som säger att vi ska eftersträva en åsiktsrepresentativitet i partistyrelsen. Kongressen vill ha en partistyrelse som ligger nära kongressens åsikter för att man ska känna sig trygg med att de frågor som kommer upp mellan kongressen och behöver avgöras av partistyrelsen landar på samma sätt som på en kongress, säger Larsson.
Får frågor om migrationspolitiken
Under de senaste veckornas MP-kris, som inleddes med bostadsministern Mehmet Kaplans avgång, har partiet gång på gång kritiserats för att vara toppstyrt.
Och i formuläret vill valberedningen veta hur kandidaterna ser på att framföra kritik mot partiet offentligt.
– Det är intressant att veta hur folk ställer sig när det gäller att utforma dynamik i en partistyrelse, säger Larsson.
Får man uttrycka kritik mot partiet om man sitter i partistyrelsen?
– Det är klart man får men man har ett betydligt starkare verktyg för att påverka partiets inriktning genom att sitta i dess ledning.
"Vi sitter inte med facit och rättar"
– Det är klart att det finns svar som kan innebära att man inte kommer i fråga men det finns inget som är en gamechanger, som man kan svara rätt eller fel på. Vi sitter inte med facit och rättar, säger han.
Kandidaterna frågas också ut om hur man ställer sig till den senaste tidens migrationspolitik och hur man ser på koalitionssamarbete eller annat samarbete med andra partier.
– Det handlar också om representativiteten gentemot kongressen, säger Larsson.
Under onsdagen ändrades schemat för kongressen. Avgående Åsa Romson inledningstalar under fredagen och Gustav Fridolin på lördagen.