Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP kallar till krismöte efter mardrömsveckan

MP-toppar från hela landet kallas på söndagen till en stor telefonkonferens, en dialog som ska ta Miljöpartiet ur krisen.
Foto: Lars Pehrson/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN
Många av den senaste veckans många kriser är direkt kopplade till Gustav Fridolin, Sveriges utbildningsminister.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Skandalerna har radats upp efter varandra – och förtroendet för språkrören störtdyker.

Inför morgondagens krismöte ställs nu hårda krav på Romson och Fridolin.

– Jag vill få höra hur de såg på situationen, säger Brita Wessinger, distriktsordförande för MP i Västernorrland. 

Det är ett parti med en mardrömsvecka bakom sig.

Ett statsråd har tvingats avgå, en kandidatur till partistyrelsen har dragits tillbaka och förtroendesiffrorna har störtdykt rakt ner.

Nu kallar Miljöpartiet till krismöte, enligt uppgifter till Expressen.

Tidigare har Miljöpartiet publicerat en krisplan på sin hemsida.

"Det är nu upp till oss att förtjäna det förtroendet våra väljare gav oss. Det är vi helt övertygade om att vi som parti klarar", avslutades brevet.

Under söndagseftermiddagen kallas MP-toppar från hela landet till en stor telefonkonferens, en dialog som ska ta Miljöpartiet ur krisen.

Senaste gången ett sådant möte ägde rum ska enligt uppgift ha varit i samband med att extraval utlystes i december 2014.

Partiledningen efterfrågar MP-toppars åsikt, efter den mardrömsvecka som varit. Men något mer konkret har inte MP-företrädarna runtom i landet fått veta i inbjudan.

Tidigare under året använde partiet så kallade dialogkonferenser på flera håll i landet för att stilla missnöjet efter flyktingöverenskommelsen


LÄS MER: Förtroendet rasar efter skandalerna


Borde avgå med omedelbar verkan 

Utöver partistyrelsen kommer enligt uppgift partiets distriktsordföranden och förtroenderåd att delta, med riksdagsgruppen som åhörare. Förtroenderådet består av valda företrädare från distrikt och/eller riksdagsvalkretsar, och kan i vissa fall också vara distriktsordförande.

En stor dialog är alltså att vänta.

19 personer sitter i partistyrelsen, det finns 21 distriktsordföranden och ytterligare ett antal som enbart sitter i förtroenderådet.

Expressen har sökt språkrören och partisekreteraren Anders Wallner för en kommentar gällande mötet.

"Vill ha en förklaring"

Brita Wessinger är distriktsordförande för Miljöpartiet i Västernorrland och kommer att medverka i krismötet under söndagen. 

Hon berättar att ett mejl om mötet gick ut under fredagskvällen, men vill inte gå in på om det finns en konkret dagordning. 

– Det är viktigt att man diskuterar de här frågorna. Vi diskuterar hur vi ska kunna kommunicera inom Miljöpartiet. Det är frågor där vi måste höra vad alla tycker, säger Brita Wessinger. 

Under lördagen har hennes partidistrikt haft ett planerat möte där de även tog upp den senaste veckans kaos i partiet.

– Alla tycker att vi ska ägna oss åt viktigare saker. Det är viktigt att hitta rätt i värderingar - men vi är här för att driva politik och det gör vi inte nu, säger Brita Wessinger.

Trots det har distriktet i Västernorrland ett fortsatt förtroende för Åsa Romson och Gustav Fridolin.  

Under söndagens krismöte förväntar sig Brita Wessinger dock en förklaring från språkrören gällande hanteringen i samband med Mehmet Kaplans avgång och Yasri Khans avhopp.

– Jag vill få höra hur de såg på situationen och vad som hände, säger Brita Wessinger.

Kräver språkrörens avgång

Etelka Huber är kommunalråd för Miljöpartiet i Nässjö. Hon är kritisk till partitoppens agerande under den senaste veckan och kräver i ett öppet brev i tidningen Smålands dagblad att språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson avgår.

– Språkrören borde med omedelbar verkan lämna sina uppdrag, så att vi får en chans att börja om och återfå förtroendet, säger Etelka Huber.  

Enligt henne var det värsta Gustav Fridolins uttalande om hur han inte förstått hur kvinnor kan se det som kränkande att inte bli tagna i hand efter att Yasri Khan petats. 

Etelka Huber tog som de övriga i partiet del av det öppna brev som presenterades på partiets hemsida. Men hon menar att det inte är på lokal nivå som problemet ligger. 

– Vi på gräsrotsnivå har inga problem med det - det är snarare att det är språkrören som har problem med att följa värderingarna, säger hon. 

Har du framfört den här kritiken till partiledningen?

– Nej den kommer inte fram riktigt, den tas inte på allvar. Då kände jag att jag inte kan gå runt på lokal nivå och försvara regeringsmedlemmar, jag tycker inte att de gör rätt, säger Etelka Huber. 

Hon upplever att hon har stöd för sin kritik på lokal och distriktsnivå. Under morgondagens krismöte deltar inte företrädare för partiet på kommunal nivå - men Etelka Huber har framfört sina åsikter till Miljöpartiets distriktsordförande i Jönköpings län som kommer att delta på mötet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.