Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MP i Norrbottens krav: Båda språkrör ska gå

Åsa Romson är i Växjö på torsdagen. Hon vill inte kommentera uppgifterna om språkrörsutmanare i detalj.

Foto: Suvad Mrkonjic

Miljöpartiet i Norrbotten kräver att både Fridolin och Romson ska avgå som språkrör.

Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Fridolin och Romson samma dag som Mehmet Kaplan avgick.

Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

VÄXJÖ. Miljöpartiet i Norrbotten kräver som första distrikt att båda språkrören byts ut.

Samtidigt har två av favoriterna - Carl Schlyter och Isabella Lövin - meddelat sitt intresse, enligt uppgifter.

Språkrören kommenterade under torsdagen hotet från de eventuella utmanarna:

– Det förslag som valberedningen lägger fram är det förslag som jag tror har bäst möjligheter, säger Åsa Romson.

– Det finns många goda kloka miljöpartister och jag är glad för att vi är ett sådant parti, säger Gustav Fridolin.

I måndags berättade Miljöpartiets hårt pressade språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin att man bett partiets valberedning att åter öppna upp möjligheten för nya kandidater inför partistämman om två veckor.

Nu går MP i Norrbotten som första distrikt ut och säger att man vill se andra språkrör, något som Aftonbladet var först att rapportera om.

– Vi tror inte att de är de rätta personerna att leda arbetet genom den kris som partiet nu befinner sig i. Så vi hade ett möte i går kväll med distriktsstyrelsen, där vi tog beslutet att vi ska nominera Per Bolund och Isabella Lövin som nya språkrör, säger Annika Eriksson, distriktsordförande i Norrbotten.

"De har inte lyckats"

Är ni besvikna på Fridolin och Romson?

– Vi är naturligtvis... ja, det är svårt att vara i den här situationen. Vi är både ledsna och besvikna över att vi har hamnat i den här situationen. Och nu måste vi konstatera att det är här vi är. Vi har hoppats och haft förtroende att de ska reda ut det här, men de har inte lyckats på ett bra sätt. Utan de har i stället bara med sina uttalanden undergrävt förtroendet för partiet djupare och djupare, säger hon och fortsätter:

– Nu måste vi titta på oss utifrån, och se vad som behövs för att vi ska återupprätta förtroendet för partiet, och det är ett nytt ledarskap.

Före detta språkröret och norrbottningen Peter Eriksson, numera EU-parlamentariker, är en av dem som varit kritisk mot Åsa Romson. I måndags attackerade han sin partikollega och uppgav att det skulle bli svårt att gå in en valrörelse med så låga förtroendesiffror.

Uppgifter: Schlyter och Lövin på banan

Peter Eriksson meddelar via sin pressekreterare att han inte har varit involverad i Norrbottendistriktets beslut. Eriksson vill inte kommentera beskedet eller sitt förtroende för språkrören närmare.

Tidigare under torsdagen har Expressen avslöjat att MP:s profilerade riksdagsledamot Carl Schlyter enligt uppgifter har meddelat valberedningen att han är redo att axla ansvaret som språkrör om han nomineras av valberedningen.

Samma besked ska biståndsminister Isabella Lövin lämnat till valberedningen, enligt uppgifter till Di.

Fridolin: Finns många kloka miljöpartister

Under torsdagseftermiddagen svarade Gustav Fridolin kortfattat på frågor om de eventuella utmanarna. Han kommenterade även Norrbottensdistriktets besked:

– Det var precis det jag och Åsa efterfrågade i måndags. Vi vill ha ett starkt mandat. Vi vill gärna fortsätta. Men då måste vi ha en öppen och rak diskussion. Det är bättre att man säger det till varandra, än att man mumlar det på något möte, säger han och avfärdar att det skulle kännas jobbigt.

På vilket sätt skulle Per Bolund bli en bra ersättare till Gustav Fridolin?

– Per är en kompetent politiker, med god kunskap om både miljöpolitisk och ekonomiska frågor. Jag är glad att vara medlem i ett parti som har så många kloka företrädare.

Vilka styrkor ser du hos Carl Schlyter?

– Det är en person med väldigt djup kunskap om EU-politiken. Jag är väldigt glad att jag får vara med i ett sådant parti där vi har den här bredden av kloka företrädare som våra medlemmar kan välja och vrida på i en sådan här diskussion.

Isabella Lövin är redo att ta över efter Åsa Romson. Jobbar du hellre med Lövin än Romson?

– Jag jobbar väldigt bra med Åsa Romson. Vi har jobbat ihop i fem år och lärt känna varandra på ett djupt sätt. Men jag är glad över att det finns kloka miljöpartister som nu nämns i de här diskussionerna för det är precis den diskussionen som MP nu behöver.

Romson: Valberedningens förslag kommer vara bäst

Samtidigt understryker Fridolin den linje som han tillsammans med Åsa Romson slog fast redan i måndags - en önskan om att sitta kvar som språkrör med ett starkt mandat från partiet.

Inte heller Åsa Romson är intresserad av att kommentera de utmanande rivalerna i detalj.

– Jag är positiv till att det finns medlemmar i vårt parti som diskuterar om det finns bättre miljöpartister att leda partiet ur den här krisen, säger hon.

Åsa Romson menar att de förslag till språkrör som valberedningen beslutar sig för kommer att ha bäst förutsättningar att leda MP ur den rådande krisen. Oavsett om valet faller på henne själv och Fridolin eller några andra kandidater.

– Det är deras förslag som kommer att ha bäst förutsättningar.

Valberedningens ordförande Joakim Karlsson, ville under torsdagen inte kommentera vilka kandidater som nominerats av distrikten eller som varit i kontakt med valberedningen.

– Det jag kan säga är att vi har pratat med väldigt många inom partiet och kommer att fortsätta göra det.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!