Karolina Skog, gruppledare i kommunfullmäktige och kommunalråd i Malmö. Foto: Erik AhmanKarolina Skog, gruppledare i kommunfullmäktige och kommunalråd i Malmö. Foto: Erik Ahman

Karolina Skog, gruppledare i kommunfullmäktige och kommunalråd i Malmö.

 Foto: Erik Ahman
Miljöpartiets Åsa Romson och Gustav Fridolin. Foto: Anna-Karin NilssonMiljöpartiets Åsa Romson och Gustav Fridolin. Foto: Anna-Karin Nilsson

Miljöpartiets Åsa Romson och Gustav Fridolin.

 Foto: Anna-Karin Nilsson

MP i Malmö vill ha en nationell samling

Publicerad

Miljöpartiet i Malmö är missnöjda med den nya migrationsöverenskommelsen.

Därför ska de i en skrivelse uppmana partistyrelsen att ordna en nationell samling för diskussion kring flyktingpolitiken.

– Vi står samlade i en mycket stark kritik mot uppgörelsen. Men vi var också väldigt överens om att det vi kan göra nu är att blicka framåt, säger kommunalrådet Karolina Skog.

Miljöpartiet i Malmö är kritiskt till regeringens nya migrationsöverenskommelse. Därför har de lokalt bestämt att skicka en skrivelse till partistyrelsen för att uttrycka sin kritik och uppmana partistyrelsen att kalla till ett nationellt möte i Malmö.

Karolina Skog, gruppledare i kommunfullmäktige och kommunalråd i Malmö, har tagit en ledande roll i arbetet med att framföra kritiken efter måndagens extrainsatta medlemsmöte.

– Vi står samlade i en mycket stark kritik mot uppgörelsen. Men vi var också väldigt överens om att det vi kan göra nu är att blicka framåt, säger hon.

Vill återgå till normalläge

Karolina Skog menar att Miljöpartiet i Malmö vill se att man nu börjar arbeta för att stärka mottagandet och etableringen i Sverige och att partimedlemmarna i Malmö har erfarenheter som de tror är relevanta och värdefulla för arbetet.

– Så att vi så snart som möjligt kan återgå till det vi menar är ett normalläge som är en generös flyktingpolitik, säger hon.

Tanken från Miljöpartiet i Malmö är att det nationella mötet ska behandla just utvecklandet av partiets politik som berör mottagande och etablering, som varit för svag när det gäller ett stort mottagande.

– Vi är övertygade om att det finns tankar på lösningar runtom i kommunerna där man står med de praktiska problemen och utmaningarna som finns. Vi är också övertygade om att vi kan samla ihop de erfarenheterna och idéerna till lösningar, så här kan vi göra saker bättre, och göra det till ny politik för partiet.

Kritisk till omröstning

Miljöpartiet i Malmö vill inte se att den nya migrationsöverenskommelsen rivs upp.

– Man backar inte ur överenskommelser. Det går inte till så, det finns ingen sådan utgång. Man gör uppgörelser och så lever man med dem, säger Karolina Skog.

Men Miljöpartiet i Malmö är trots det kritiskt till dess innehåll och menar att de inte känner igen sitt parti i överenskommelsen som presenterades av regeringen.

– Jag ser inte att Miljöpartiet lagt fram någon del av den överenskommelsen. Det är ingen del som innehåller politik som vi har förespråkat innan det här, säger Karolina Skog.

Den medlemsomröstning som vissa inom Miljöpartiet har förespråkat och påbörjat under de senaste dagarna är Miljöpartiet i Malmö även kritisk till.

– Jag tycker inte att denna fråga alls lämpar sig för en omröstning. Det är att reducera den till ett ja eller nej. Och det är inte det som är problemet, utan detta är en komplex fråga och som handlar om en process över tid.

"Sverige går i fel riktning"

Kommunalrådet Karolina Skog menar att partiet inte jobbat igenom det politikområde som berör mottagande och etablering tillräckligt och att politiken för öppna gränser måste kompletteras med en stark politik för hur det ska gå till på olika nivåer.

Hon hoppas även att kritiken leder till att flyktingpolitiken som regeringen enats om blir ett undantag och inte lever kvar. Karolina Skog menar att det som de kritiska inom partiet inte endast oroar sig om det här beslutet, utan att de oroar sig över de senaste månadernas utveckling.

– Sverige går i fel riktning. Vi är rädda för att Sverige försluter sig och att Europa försluter sig och ett EU som går i kras. EU bygger på öppenhet, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag