Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP försökte påverka SVT:s nyhetssändning

SVT:s Anders Holmberg och före detta bostadsministern Mehmet Kaplan i en tidigare sändning av "Aktuellt".Foto: Skärmdump SVT
MP:s presskontakt Magnus Johansson ska ha erbjudit SVT några tunga namn i partiet som är kritiska mot Khan, mot att de lät bli att ta upp Kaplan.Foto: Janerik Henriksson / Scanpix / SCANPIX SWEDEN
<p>Jabar Amin är riksdagsledamot för Miljöpartiet och kritisk till hur partiledningen har hanterat fallen med Mehmet Kaplan och Yasri Khan.<br></p>Foto: RIKSDAGEN

Riksdagsledamoten Jabar Amin, MP, är kritisk mot att partiets valberedning nominerade Yasri Khan till partistyrelsen fastän han vägrar ta kvinnor i hand.

Nu har partiet hotat med att "knåda" Jabar Amin för att tysta honom inför hans medverkan i Aktuellt, enligt SVT Nyheter.

– Det är jättemärkligt, säger Jabar Amin.

Miljöpartiet försökte utöva påtryckningar mot Aktuellts redaktion för att tysta kritiken mot den avhoppade bostadsministern Mehmet Kaplan.

SVT Nyheter rapporterar att presskontakten Magnus Johansson erbjöd kritiska röster i partiet som kunde ställa upp i utbyte mot att SVT skulle släppa diskussionen om Kaplan, som avgick i måndags.

Detta efter avslöjanden om att han ätit middag med företrädare för högerextrema Grå vargarna och 2009 jämförde israeler med nazister.

På onsdagen var MP i hetluften igen, efter att den till partistyrelsen nominerade MP-politikern Yasri Khan vägrat ta en kvinnlig reporter i hand. Han har hoppat av sina uppdrag och tagit tillbaka sin kandidatur.

Den miljöpartistiske riksdagsledamoten Jabar Amin är kritisk till hur partiledningen hanterat de två fallen och han har bjudits in till onsdagskvällens Aktuellt.

– Att inte skaka hand med kvinnor är i strid med grunden för de mänskliga rättigheterna och det är inte acceptabelt överhuvudtaget. Det ska inte råda någon tvekan om att Miljöpartiet behandlar killar och tjejer, kvinnor och män, på samma sätt. De som vill göra på annat sätt får välja ett annat parti, säger Jabar Amin till Expressen.

Ville "steka" delen om Kaplan

Presskontakten Magnus Johansson, som till vardags är planeringschef på Utbildningsdepartementet, ska enligt programledaren Anders Holmgren ha bett SVT slopa diskussionen om Mehmet Kaplan.

– Vi pratade om logistiken kring intervjun, var den skulle ske. När samtalet var på väg att avslutas sade Johansson: ”Du kan inte tänka dig att steka den här delen om Kaplan?”, berättar Anders Holmberg för SVT Nyheter.

Han ska i gengäld ha erbjudit några "tunga namn" i partiet som är kritiska mot Khan. När Anders Holmberg svarade att det inte gick sa Magnus Johansson att man skulle "knåda" Jabar Amin.

”Du ska veta att vi kommer att knåda Jabar Amin under dagen. Han kommer inte att vara särskilt kritisk hos er." sa Magnus Johansson enligt Anders Holmström.

Magnus Johansson känner inte igen att han erbjudit kritiska röster i utbyte mot att slopa Kaplan-diskussionen. Han kan inte redogöra exakt för vad han sagt men berättar att han "försökte vara serviceminded".

– Det är främmande för mig att göra. Jag tycker det är jättetråkigt att Anders Holmberg uppfattar det så, det är inget som han har framfört till mig. Jag beklagar djupt att det har uppfattats av honom som att jag har uttryckt det så, säger Magnus Johansson till SVT.

Expressen har sökt Magnus Johansson.

Jabar Amin: "Säger det jag tror på"

När Expressen når Jabar Amin blir han förvånad.

– För det första har Magnus (Johansson red. anm.) inte framfört något sådant till mig. För det andra är det jättemärkligt. Om han har sagt något sånt är det mycket märkligt, säger han.

Tolkar du det som att de försöker tysta din kritik?

– Nej, jag är inte känd för att kunna tystas utan jag säger det jag tror på. Bestämmer jag mig för att gå ut med någonting så går jag ut med det.

Har stängts av från jobbet

Miljöpartiets presstalesperson Sandra Ahlstrand bekräftar att Magnus Johansson nu stängts av från sitt jobb efter att ha försökt påverka innehållet i Aktuellt.

– Magnus är just nu inte i tjänst tills han hunnit diskutera det som hänt med språkrören. Det kommer säkerligen att ske inom kort, säger Sandra Ahlstrand, som till vardags är politiskt sakkunnig för MP.

Hon säger att partiet inte står bakom något försök till påtryckningar mot medierna.

– Miljöpartiet tycker självklart att det är oacceptabelt om politiska partier försöker påverka media, säger Sandra Ahlstrand.

Det är inte första gången som Magnus Johansson gör en tavla. 2013 hamnade det dåvarande kommunalrådet för Miljöpartiet i Eskilstuna i blåsväder när Eskilstuna-Kuriren berättade att han impulsköpt en Beatlestavla åt kommunen för 100 000 kronor. En tavla han fick betala ur egen ficka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.