TOPPSIFFROR, MARIA. Avståndet mellan blockan ökar kraftigt - till de rödgrönas fördel. Miljöpartiet får den högsta noteringen någonsin - något som enligt experterna är Maria Wetterstrands förtjänst. 8,7 procentenheter skiljer blocken åt.
TOPPSIFFROR, MARIA. Avståndet mellan blockan ökar kraftigt - till de rödgrönas fördel. Miljöpartiet får den högsta noteringen någonsin - något som enligt experterna är Maria Wetterstrands förtjänst. 8,7 procentenheter skiljer blocken åt.

MP får högsta demoskopsiffran någonsin

Publicerad
Uppdaterad
Det ser fortfarande mycket tufft ut för den borgerliga alliansen. Avståndet mellan blocken ökar kraftigt - till de rödgrönas fördel. Detta visar Expressen/Demoskops mätning för april. Miljöpartiet får den högsta noteringen någonsin i Demoskop.
För en månad sedan var avståndet mellan blocken 5,6 procentenheter. Nu har avståndet ökat till 8,7.
MP får rekordnoteringen 11,3 procent medan KD åter hamnar under riksdagsspärren.
Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand:
- Det är väl lite så att framgång föder framgång. Vi har haft framgång i opinionsmätningarna under hela hösten och vintern. Den underliggande trenden är att de gröna frågorna har fått ett starkare fäste, förtroendet för vårt parti har successivt ökat under många år.

"Ett etablerat parti"

Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet:
- Det ligger nog något i det som kallas Wetterstrandeffekten. MP ska nu visa sig regeringsdugligt och partiet har tagits in i värmen och har faktiskt en möjlighet att ingå i en regering.
- Väljarna uppfattar nu MP i högre grad som ett etablerat parti.
- Tidigare har MP stått vid sidan om och också behandlats som något vid sidan om. Nu har MP fått en annan legitimitet, väljarna ser att det går att rösta på partiet.
Demoskops vd Anders Lindholm om MP:s framgångar:
- Man har över tiden gått från att ha varit ett särintresse till att vara ägare av en stor fråga och ett valbart alternativ för många. Att man äger miljöfrågan och har en partiledare med starkt förtroende är givetvis viktiga faktorer.
Regeringen utspel om satsningar på unga och pensionärer har inte gett utdelning bland väljarna, konstaterar Lindholm:
- Nej, utspelen om barnbidrag, sommarjobb och höjda pensioner förefaller inte ha haft någon effekt på väljarkåren.
- Alliansen är nu i stort behov av ökad exponering och diskussion kring såväl sakfrågor som politiken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag