Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MP-distrikten kan inte bestämma sig

Norrbotten blev första distriktet som gick ut och meddelade att de vill att Åsa Romson och Gustav Fridolin avgår som språkrör för Miljöpartiet. Foto: Patrik C Österberg/STELLA PICTURES
Norrbotten tänker nominera Per Bolund. Foto: Pelle T Nilsson/STELLA PICTURES
Norrbotten tänker nominera Isabella Lövin. Foto: Lisa Mattisson

Norrbotten blev första distriktet som gick ut och meddelade att de vill att Åsa Romson och Gustav Fridolin avgår som språkrör för Miljöpartiet.

Nu diskuterar de andra distrikten flitigt vilka de ska nominera tills på söndag – flera av dem har inte bestämt sig:

– Mycket kan hända inför kongressen, säger Lena Stenström, distriktsordförande i Gotland.

Det kom som en chock när Norrbotten tidigare i dag meddelade att de tänker nominera Per Bolund och Isabella Lövin som nya språkrör för Miljöpartiet, inför kongressen i Karlstad.

Distriktets ordförande Annika Eriksson var stenhård i sin kritik:

– Vi har hoppats och haft förtroende att de ska reda ut det här, men de har inte lyckats på ett bra sätt. Utan de har i stället bara med sina uttalanden undergrävt förtroendet för partiet djupare och djupare, berättade hon.

Flera distrikt lägger locket på

Expressen har nått 17 av de 21 distrikten i en rundringning. Fem utav distrikten meddelar att de har stöd för Gustav Fridolin och Åsa Romson. Både Västerbotten och Dalarna har redan meddelat sitt beslut till valbredningen.

– Vi hade möte i söndags där vi kom fram till att vi fortfarande har stöd för Romson och Fridolin, säger Kerstin Lundh, distriktsordförande för Dalarna.

Men resten av distrikten lägger locket på. Samtliga meddelar att diskussionerna pågår just nu – och att de lär ha nått ett nomineringsbeslut under helgen.

– Distriktsstyrelsen ska ha möte på lördag för att fatta ett beslut hur vi ska göra. Jag kan inte säga mer än så, säger Karin Jansson, regionråd i Gävleborg.

– Vi diskuterar saken för närvarande och kan inte ge några tydliga besked än. Jag vill inte föregripa de diskussioner som finns, säger Fredrik Hanell, distriktsordförande i Skåne.

Har ännu inte bestämt sig

Gotlands distrikt hade möte i kväll klockan 17.00, tre timmar senare var de klara. Men resultatet blev att de hade så svårt att bestämma sig att de måste ha ett möte till, innan deadline för nomineringsprocessen går ut på söndag.

– Vi har haft en bra diskussion men vi har inte kommit fram till något förslag, utan vi ska ha ett till möte innan kongressen. Mycket kan hända, säger Lena Stenström.

Nämndes fler namn än de nuvarande språkrören?

– Det kan jag inte gå in på. Men vi hade en bra och god diskussion.

Även Västergötland har svårt att bestämma sig och lär diskutera ända fram till småtimmarna.

– Vi håller på att fundera och diskutera hur vi ska göra. Det sveper lite grand mellan olika håll i kommunerna, men vi har inga samlade nomineringsnamn på andra än Romson och Fridolin, säger Birgitta Losman, regionråd.

Språkrörens kommentarer

Gustav Fridolin och Åsa Romson kommenterade tidigare i dag Norrbottens krav på deras avgång:

– Det förslag som valberedningen lägger fram är det förslag som jag tror har bäst möjligheter, sa Åsa Romson.

Samtidigt har två av favoriterna till språkrörsposterna, Carl Schylter och Isabella Lövin, meddelat sitt intresse att ta över, enligt uppgifter till Expressen.

– Det finns många goda kloka miljöpartister och jag är glad för att vi är ett sådant parti, sa Fridolin som kommentar.