Pernilla Stålhammar kommer tillfälligt att ersättas. Foto: / PRESSBILD
Pernilla Stålhammar kommer tillfälligt att ersättas. Foto: / PRESSBILD

MP byter ut utrikespolitisk talesperson

Publicerad

Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar kommer tillfälligt att ersättas av riksdagsledamoten Emma Nohrén tills en ny talesperson kan utses.

Det har partiets riksdagsgrupp beslutat i dag, uppger MP:s partisekreterare Amanda Lind till TT.

Pernilla Stålhammar har de senaste dagarna fått uppmärksamhet för ett inlägg på Facebook där hon anklagade personer i partiet för att "dreva" mot henne, bland annat i partiets provval till riksdagslistan. 

Hon anklagade dem också för att ha otillbörliga kontakter med "en viss utländsk nation". Det borde vara en nationell säkerhetsfråga och betraktas som ett säkerhetshot, enligt henne.

 

LÄS MER: Miljöpartiets Pernilla Stålhammar anklagar partitopp för "rysskontakter"

 

Hon har därefter tagit avstånd från inlägget och partiet har kommit fram till att det inte finns någon grund för hennes påståenden.

– Det är inte lämpligt att lägga ut den här typen av spekulationer på sociala medier, har MP:s partisekreterare Amanda Lind tidigare sagt till TT. 

Pernilla Stålhammar är ledamot i riksdagen sedan 2014 och var fram till juni 2016 statsrådsersättare för det tidigare språkröret Åsa Romson.  

Emma Nohrén, som alltså ersätter Pernilla Stålhammar tillfälligt, är riksdagsledamot och partiets landsbygdspolitiska talesperson. Hon är bland annat också ledamot i Lysekils kommunfullmäktige och suppleant i miljö- och jordbruksutskottet samt i utrikesutskottet. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag