Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MP bakom förslag om fixrum för missbrukare

Grön ungdoms språkrör Hanna Lidström. Foto: SVEN LINDWALL
Miljöpartiet träffas i Linköping för sin kongress. Foto: OLLE SPORRONG
Tanken är att man också ska erbjuda narkomaner att komma ur sitt missbruk. Foto: SERGEY TRYAPITSYN/Colourbox

Grön ungdom fick med sig kongressen på förslaget om så kallade "fixrum" där narkotikamissbrukare kan ta droger. 

– Vi visar att vi äntligen kommer att börja se människor i narkotikamissbruk som just människor och erkänner att de behöver vård- inte skam, säger Hanna Lidström, språkrör Grön ungdom. 

Under torsdagen ställde sig MP-kongressen i Linköping bakom Grön ungdoms motion om försöksverksamhet med fixrum för narkotikamissbrukare. 

Modellen finns i flera europeiska länder och ska erbjuda tanken en ordnad plats, med stöd från till exempel sjuksköterskor och socialarbetare. Det ska också finnas möjligheter att få hjälp med att sluta. 

– Jag är så glad och stolt att Grön ungdom äntligen fått med sig Miljöpartiet på en narkotikapolitik som räddar liv. Sverige har högst narkotikadödlighet i hela Europa. Vi visar att vi äntligen kommer att börja se människor i narkotikamissbruk som just människor och erkänner att de behöver vård- inte skam, säger Hanna Lidström, språkrör Grön ungdom. 

Ser du inga risker? 

– Det verkligt riskabla är dagens situation där missbrukare stängs ute från medborgerliga rättigheter och dör till följd av det.

Enligt TT vill kongressen också att landstingen ska tillhandahålla behandling med Naloxon-nässpray för opiatmissbrukare samt att MP ska verka för en statlig utredning om beroendevård.