Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Motståndet mot flyktingar är Orbáns viktigaste vapen

Viktor Orban, Ungerns premiärminister, räknar med en förkrossande seger i valet på söndag. Foto: DARKO VOJINOVIC / AP TT NYHETSBYRÅN
Viktor Orbans viktigaste vapen i valkampanjen: motståndet mot flyktingar och migranter. Foto: GYORGY VARGA / AP MTI

Ungerns premiärminister Viktor Orbán hoppas vinna en tredje rak förkrossande seger vid valet i dag.

Han har använt flyktingar och migranter som sitt viktigaste vapen för att nå dit.

Ingen ledare i ett EU-land varnar högre än han för den ”muslimska faran”.

Orbán ser sig som försvararen av det kristna Europa.

Steve Bannon, Donald Trumps förre kampanjchef och rådgivare, gillar Viktor Orbán. Den ungerska premiärministern har ju genomfört den typ av politik som Bannon vill se även hemma i USA.

– Han är en hjälte, sa Bannon när han turnerade i Europa nyligen. 

– Han är den viktigaste killen på scenen just nu.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är inte lika förtjust i den 54-årige ungerska premiärministern. Han har - bara halvt på skämt - kallat Orbán för ”en diktator”.

Säkert är att Viktor Orbán inte är någon typisk regeringschef i ett EU-land. Han påminner ibland snarare om en slags lillebror till auktoritära ledare, som Rysslands Vladimir Putin.

Det räcker med ett besök i den lilla ungerska byn Felcsut för att se det. Där finns en nybyggd fotbollsarena med spektakulär arkitektur och plats för 3 600 personer.

Det bor 1 800 personer i Felcsut, cirka 45 kilometer väster om Budapest. En av dem råkar heta Viktor Orbán, han växte upp här. Och ja, han är väldigt fotbollsintresserad.

Så hans gode vän, Felcsuts borgmästare, Lorinc Meszaros, byggde arenan. Meszaros är för övrigt en av Ungerns rikaste personer, en av fler ungerska oligarker med nära band till Orbán och regeringspartiet Fidesz.

De har byggt en liten turistjärnväg också mellan Felcsut och intilliggande byn Alcsutdoboz. Jodå, Orbán har bott där också. Järnvägen är byggd med EU-pengar och EU-kommissionen har varit där och granskat.

För oppositionen så har fotbollsarenan - och flera liknande byggen runtom i Ungern - blivit ett vapen de använder i sin kritik mot Orbán och hans sätt att styra. En majoritet av ungrarna anser att regeringen är korrupt.

– Man kan tala om konstitutionen och folk blir uttråkade, men visa dem Felcsut och folk förstår vad du pratar om, säger oppositionspolitikern Gabor Vago till the Guardian.

Viktor Orbán har styrt Ungern sedan 2010. Han var landets premiärminister en gång tidigare också, mellan 1998 och 2002. Då var han Europas yngste premiärminister.

Hans parti - Fidesz startade som ett ungdomsparti när murarna föll i Östeuropa. Det var från början ett liberalt mittenparti, men Orbán styrde högerut efter en svår valförlust 1994. Och han har fortsatt köra ditåt.

Partiet vann en jätteseger 2010 och fick två tredjedels majoritet i parlamentet. De upprepade segern 2014. Det har gett Fidesz möjligen att ändra på grundlagen och befolka alltifrån medier till formellt oberoende institutioner med Fidesz-trogna. 

Valsystemet och valdistrikten har också gjorts om. Han har också gjort den ungerska minoriteten i grannländerna till medborgare med rätt att rösta i Ungern och de röstar så gott som alla på Fidesz.

Vid valet 2014 förlorade Fidesz dock 600 000 röster och fick 45 procent av rösterna (mot 51 procent 2010), men det räckte ändå till två tredjedels majoritet. 

Ungrarna hade börjat tröttna på korruptionen och skandalerna i början av 2015. Fidesz var illa ute då. Men så kom flyktingvågen. Och det gav Viktor Orbán möjlighet agera. Och tala.

Han har knappt talat om något annat sedan dess. Ungern tog in 390 000 flyktingar - det bor cirka tio miljoner människor i Ungern - under 2015, men de flesta sökte sig vidare. Bara cirka 500 väntade ut asylprocessen och stannade kvar.

I dag kommer just ingen över gränsen till Ungern längre. Dels har trafiken minskat kraftigt från Balkan, dels har Ungern satt upp ordentliga gränshinder, med taggtråd, detektorer, mörkerseende kameror.

Men Viktor Orbán agerar som om flyktingströmmen fortfarande pågår. Ungerska medier rapporterar så gott som dagligen om migrantproblem i västra Europa.

Vid ett tal häromveckan i Budapest inför cirka 100 000 anhängare, sa Orbán:

– Afrika vill sparka in vår dörr och Bryssel försvarar oss inte! Europa blir invaderat och de tittar bara på utan att göra något.

– Länder som inte stoppar invandringen är förlorade!

Det är ett budskap som går hem. Inte minst ute på landsbygden, trots att många ute i byarna aldrig sett en flykting.

– Jag har aldrig träffat några, medger 69-åriga Maria Pulai till Reuters. Men jag ser på tv och har lärt mig så mycket. Vi behöver dem inte här.

Det har, enligt the Times, delats ut flygblad inför valet i Budapest där det varnas för att den islamistiske krigsherren Mohammed Hassan letar bostad i kvarteren. En bluff, avsedd att skrämma än mer.

– Om Orbán har en önskan så är det för flyktingkrisen att aldrig upphöra, säger oppositionspolitikern Bernadett Szel.

– En kvinna rusade upp till mig i butiken och sa att jag var en landsförrädare och att jag ville öppna landet för miljoner flyktingar. Hon hade sett allt på tv. 

Det är samma budskap som Viktor Orbán har, men hans måltavla är i stället den amerikanske finansmiljardären George Soros. Soros är själv av ungerskt ursprung och arbetar via sina stiftelser för ett öppnare, mer gränslöst Europa. Orbán fick själv i unga dagar hjälp från just Soros verksamhet.

Men i dag utmålas han av Orbán som Ungerns fiende nummer ett. Den ungerska regeringen motarbetar frivilligorganisationer som har band till Soros eller som vill hjälpa flyktingar. Regeringen har hotat stänga ett välrenommerat universitet som Soros grundat i Budapest.

Ungern har varit tapetserat med anti-Soros affischer, många av dem anspelar tydligt på det faktum att Soros är jude. Och så här lät det i Orbáns tal i Budapest nyligen:

– Vi bekämpar en fiende som är annorlunda än oss. Inte i det öppna, men i det fördolda, inte rättfram, men bakslug, inte nationell men internationell, som inte tror på arbete utan på finansiell spekulation, som inte har ett hemland, men som känner att han äger världen.

Kritikerna har inte varit sena med att påpeka att Orbáns kampanj och kritik stinker av anti-semitism. Fienden är åter den internationelle, kapitalistiske juden.

Än oppositionen då? Det största vänsterpartiet, Ungerska socialistpartiet, skötte sig så illa under de åtta år partiet senast styrde, 2002 till 2010, att de fortfarande inte hämtat sig.

Valsystemet gynnar också Fidesz eftersom en majoritet av platserna i parlamentet går till det största partiet i vart och ett av de 106 valdistrikten. Och oppositionen har hittills tenderat att konkurrera ut varandra.

En del varnar för att Orbán kommer att försöka stärka sin makt än mer efter valet:

– Det som står på spel efter den 8 april är om Ungern ska förbli en demokrati, eller om vi ska förvandlas till en bananrepublik eller något slags diktatorstyre, varnar Marton Gyöngyösi.

Gyöngyösi tillhör Jobbik, det ultranationalistiska, högerextrema parti som på sistone manövrerat mot mitten och snarat hamnat till vänster om Orbáns Fidesz. Det säger en del.

Mätningarnna tyder på att Fidesz kommer att få cirka 50 procent av rösterna. Det hör också till historien att Ungerns ekonomi - delvis med EU:s hjälp - gått bra de senaste åren och många ungrare har fått det bättre. Samtidigt är som sagt missnöjet med korruptionen stort.

Oppositionens enda chans är om de samarbetar, drar in kandidaturer och ställer sig bakom en gemensam politiker i valdistrikten. Men de har haft svårt för sånt. Och många vänsterpartier vill inte veta av högerpartiet Jobbik.

Vid ett fyllnadsval i februari så gick dock oppositionen ihop och besegrade överraskande Fidesz kandidat i staden Hodmezövasarhely. Det var en chock för Fidesz.

– Jag är trött på att höra om flyktingar. Det finns ju inga längre vid gränsen, säger Zoltanne Egressy till Wall Street Journal, en av dem som röstade på oppositionens kandidat.

Viktor Orbán räknar med att personer som Zoltanne Egressy tillhör en förlorande minoritet i Ungern. Och Orbán har varnat för att regeringen har en lista över 2 000 personer som arbetat på att störta regeringen och öppna landets gränser för flyktingar:

– Efter valet, kommer vi förstås att få tillfredsställelse, moralisk, politisk och juridisk tillfredsställelse.

Det låter lite illavarslande.