Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Corbyn kräver att May avgår inför valet

Corbyn står för ännu ett giftigt utspel inför brittiska valet. Foto: ROBERT PERRY / EPA / TT
Theresa May var med och beslutade om nedkärningar inom polisen – och borde därför avgå, menar Corbyn. Foto: ANDY RAIN / EPA / TT

Tonen skruvas upp ytterligare inför det brittiska valet på torsdag.

Efter anklagelser om "fake news" kommer nu nästa utspel från Labour-ledaren Jeremy Corbyn:

Han tycker att premiärminister Theresa May borde avgå efter den senaste tidens terrordåd i Storbritannien.

Samtidigt som Storbritannien hämtar sig efter ännu ett terrordåd förbereder man sig även för val.

Det var i april som premiärminister Theresa May utlyste nyval, och vid tidpunkten hade Tories-ledaren en ledning i opinionsmätningarna med närmare 20 procent.

Men sedan dess har gapet till oppositionspartiet Labour minskat.

Så sent som i lördags förutspådde Yougov att de konservativa kan få 308 stolar i parlamentet efter valet, men på måndagen är siffran nu nere på 305 – 21 stolar från 326 och majoritet.

Att jämföra med de 330 stolar som de konservativa hade när nyvalet utlystes. 

Sju personer mördades i attacken vid London Bridge och Borough Market. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT

De nya siffrorna från Yougov visar vidare att Labour, arbetarpartiet, fortsätter att öka. Måndagens prognos pekar mot 268 stolar. Sju upp från lördagens siffra, 261.

Avgångskrav mot May

Relationen mellan Theresa May och Labour-ledaren Jeremy Corbyn har varit spänd, och på senare tid blivit mer och mer infekterad.

Theresa May har kallats "feg" för att hon inte velat delta i tv-sända partiledardebatter, och inför en utfrågning av de båda ledarna i fredags anklagade Labour de konservativa för att sprida "fake news". Premiärminister Theresa May har tidigare även sagt att Corbyn inte är tillräckligt patriotisk och inte ser till Storbritanniens bästa, att han inte har vad som krävs för att leda landet.

Theresa May har haft det oväntat tufft i valrörelsen. Foto: JAMES GOURLEY/REX/SHUTTERSTOCK

Och på måndagen kom nästa utspel de två ledarna emellan.

Jeremy Corbyn menar att Theresa May borde avgå.

Utspelet kommer efter att Steve Hilton, fram tills 2012 strateg hos den förre premiärministern David Cameron, krävt Theresa Mays omedelbara avgång.

Steve Hilton menar att Theresa May borde avgå till följd av uppgifter om att hon var med och genomförde nedskärningar inom polisen under sin tid som inrikesminister.

”Theresa May är ansvarig för säkerhetsbristerna vid London Bridge, Manchester och Westminster Bridge. Hon borde avgå, inte söka efter nyval”, skriver han på Twitter.

När ITV frågar Jeremy Corbyn om han stöttar utspelet är Labour-ledaren tydlig:

– Det skulle jag verkligen göra, för det här har kommit från många ansvarskännande personer gällande sådant här, och som är väldigt oroliga över att hon arbetade vid inrikesministeriet och var med och ledde nedskärningarna inom polisen, och nu säger att vi har ett problem, svarade Corbyn, och tillade:

– Ja, vi har ett problem, vi borde aldrig ha gjort nedskärningar inom polisen.

Snart säger britterna sitt

Beslutet i våras om nyval kom endast tre veckor efter att den formella Brexit-processen hade inletts, och Theresa Mays förhoppning har varit att få ett stort folkligt stöd inför de tuffa Brexit-förhandlingarma med EU, samt skapa en stabilare politisk grund att arbeta på.

Och snart vet vi hur det blir.

På torsdag går britterna till vallokalerna. 

Här kan du läsa om allt du behöver veta inför valet.