Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Möte om Syriens framtid - i Hässelby

Viktigt möte. Syriska nationella rådets­ ledning möttes i går på Hässelby slott utanför Stockholm för att diskutera Syriens framtid. Mötet arrangeras med stöd av svenska ­utrikesdepartementet och pågår under tre dagar.Foto: Alexander Donka

Här - på Hässelby slott utanför Stockholm - träffades i går kväll ledningen för Syriska nationella rådet i ett möte om Syriens framtid.

Som enda mediet på plats fick Expressen en intervju med SNC:s ledning.

De hoppas att världssamfundet ingriper militärt - och vill se diktatorn al-Assad dömd i en syrisk domstol.

- Precis som Khadaffi kommer han slåss tills han inte har något stöd kvar alls. Men han kommer falla, säger Burhan Ghalioun, ledamot i SNC:s verkställande utskott.

Det blodiga inbördeskriget

Som en del av den arabiska våren inleddes i januari 2011 protester mot Syriens regim och diktatorn Bashar al-Assad. I mars samma år spreds missnöjesyttringarna över hela landet.

Regimen har svarat med våld, vilket med tiden har utvecklats till ett fullskaligt inbördeskrig i Syrien, där de senaste rapporterna nämner flera hundra döda per dag. Totalt handlar det om tiotusentals personer som har fått sätta livet till.

Fler än 250 000 personer har sedan oroligheterna ­började flytt Syrien, vilket bland annat innebär att flera hundra syrier nu kommer till Sverige varje vecka.

Nationella rådet - den syriska oppositionen

Syriska nationella rådet, SNC, är en sammanslutning av olika oppositionsgrupper, baserad i Istanbul i Turkiet.

Rådet bildades 2011 och har sedan dess erkänts av flera stater som representanter för det syriska folket.

SNC vill ha ett stopp på inbördeskriget, avsätta Bashar al-Assad och skapa en modern, demokratisk stat.

Rådet leddes tidigare av Burhan Ghalioun, en fransk professor i sociologi. I juni valdes Uppsalabon Abdulbaset Sieda till ny ledare för SNC.

Ledningen för det Syriska nationella rådet, SNC, är på plats i Sverige för att under tre dagar diskutera situationen i Syrien - ett möte som sker med stöd från utrikesdepartementet.

Organisationen leds av Uppsalabon Abdulbaset Sieda, som i går träffade utrikesminister Carl Bildt.

Efter mötet meddelade Bildt att Sverige kan komma att hjälpa SNC med ambulanser och mobila kök.

- De framförde en del konkreta önskemål, som vi ska titta på. Jag tror att vi kan klara huvuddelen av vad de var intresserade av, sa han till TT.

Hårdbevakat möte

Senare på kvällen samlades ledningen för SNC på Hässelby slott utanför Stockholm. Expressen var som enda mediet på plats. Mötet var hårdbevakat, både av uniformerade poliser som patrullerade området och civilklädda poliser i svarta kostymer som bevakade ingången.

I ett litet rum i slottets lokaler diskuterade personer ur SNC:s ledning situationen i Syrien. Efteråt berättade Burhan Ghalioun, tidigare ledare för SNC och nu ledamot i SNC:s verkställande utskott, vad man kommit fram till.

Vill ena oppositionen

Man har bland annat diskuterat hur man ska ena den syriska oppositionen, som består av flera olika grupper med olika viljor. SNC har också pratat om hur man ska hjälpa och beväpna den Fria syriska armén, som slåss mot regimen på plats i Syrien.

SNC efterfrågar humanitär hjälp från världssamfundet. Och man är tydlig på en punkt: utländska styrkor måste gå in i Syrien.

- Det är en bra idé, oavsett om det är FN eller Nato. Målet måste vara att skydda de civila, att stoppa det som pågår. Det måste åtminstone upprättas en "no fly zone" och skapas säkra områden för civila, säger Burhan Ghalioun.

Militärt ingripande

Inför ett möte med FN:s säkerhetsråd i går gav både Frankrike och Storbritannien beskedet att ett miltärt ingripande för att skapa säkerhetszoner kan bli aktuellt.

- Sådana förslag reser allvarliga frågor och kräver noggrant och kritiskt övervägande, sade FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson på mötet, rapporterade TT sent i går kväll.

Vill se al-Assad dömd

SNC är övertygade att Syriens diktator Bashar al-Assad kommer att falla. Och när det sker vill de se honom dömas av en syrisk domstol.

- Det är en galen man. Precis som Khadaffi kommer han slåss tills han inte har något stöd kvar alls. Men han kommer falla. Och precis som vilken kriminell som helst i Syrien ska han ställas inför rätta i Syrien, säger Burhan Ghalioun.