Här anländer Hans Linde (V), Urban Ahlin (S) och Allan Widman (FP) till UD. Foto: Suvad Mrkonjic
Här anländer Hans Linde (V), Urban Ahlin (S) och Allan Widman (FP) till UD. Foto: Suvad Mrkonjic

Möte om Afghanistan på UD

Publicerad
Uppdaterad
Nu har sjupartimötet om Afghanistan börjat på UD.
Redan ikväll kan partiledarna ge klartecken till riktiga förhandlingar.
- Men vad regeringen vill göra är fortfarande okänt, säger Urban Ahlin, Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman på väg in till mötet.
Folkpartiets försvarspolitiske talesman Allan Widman var först till mötet när han klockan 15.45 kom till UD. Widman ville inte uttala sig om det är möjligt att nå en överenskommelse där också Vänsterpartiet ingår.
– Jag ska inte spekulera i det. Jag går hit med en stor allvarskänsla och en stor ödmjukhet, säger Widman.
Några minuter senare kom de rödgröna företrädarna i samlad trupp.

"Mycket oklart"

– Vi i de rödgröna har presenterat vår tydliga överenskommelse med stopp- och startdatum och växling av strategi. Det är fortfarande mycket som är oklart vad regeringens ställningstagande är, säger Vänsterpartiets försvarspolitiske talesman Hans Linde.
Socialdemokraternas Urban Ahlin fyller i:
– Vi är här för att få reda på vad tycker regeringen, hur ser deras överlämningsprocess ut när det gäller att flytta ansvaret till afghanska myndigheterna, säger Ahlin.
Peter Rådberg, Miljöpartiets försvarspolitiske talesman:
–När vi vet regeringens politik så vet vi om det finns en möjlighet till en bred överenskommelse.

Ny proposition inom kort

Förutom de nämna personerna deltar också Kristdemokraternas Mats Odell, Centerpartiets Roger Tiefensee och Carl Bildts kabinettsekreterare Frank Belfrage.
Efter mötet ska de rödgröna företrädarna rapportera till sina partiledare som i sin tur ska avgöra om de kan gå in i regelrätta förhandlingar. Ett sådant beslut kan komma redan senare i kväll.
Men förhandlingarna brådskar. Redan nästa torsdag ska regeringen lägga fram sin Afghanistanproposition.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag