Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Möte med Putin ställs in - kommer till Sverige

Foto: Evan Golub / Demotix

På grund av diplomatiskt gräl mellan USA och Ryssland har president Barack Obama valt att avbryta planerna på att träffa Rysslands president Vladimir Putin i Moskva nästa månad.

I stället har han nu lagt in ett besök till Sverige i september.

– Presidenten ska besöka Sverige före G20-mötet i september. Han kommer till Stockholm den 4 september och lämnar landet den 5 september, säger Fernando Cutz på Vita husets presstjänst till Expressen.se.

– Det är en god möjlighet att diskutera den politiska och ekonomiska utvecklingen i världen direkt med President Obama och en möjlighet att föra fram svenska åsikter, säger Fredrik Reinfeldt.

USA:s president Barack Obama säger sig vara besviken på sin ryske kollega Vladimir Putin över att den spionmisstänkte Edward Snowden fått tillfällig asyl. Presidenten sade också att Ryssland ibland återfaller till en "kalla kriget-mentalitet", i en intervju i tv-programmet The Tonight Show with Jay Leno. Obama kritiserade också Ryssland för landets anti-gaylagar.

– Den senaste tiden har vi inte sett tillräckliga framgångar i den bilaterala agendan med Ryssland, skrev Vita huset i ett meddelande med anledning av det inställda mötet med Putin.

I stället för mötet med Putin kommer Obama nu alltså till Sverige före G20-mötet.

- Det är en god möjlighet att diskutera den politiska och ekonomiska utvecklingen i världen direkt med President Obama och en möjlighet att föra fram svenska åsikter. Jag ser fram emot överläggningar kring förutsättningar för handel, behov av reformer och det ekonomiska läget i Europa och världen, säger statsminister Fredrik Reinfeldt i ett pressmeddelande.

Presidentens Sverigeplaner är oklara

Fernando Cutz på Vita Husets presstjänst kommenterar Obamas kommande besök:

– Sverige är en nära vän till USA och spelar en nyckelroll på den internationella scenen. Sverige kommer att bli en viktig allierad i USA:s och EU:s transatlantiska handels- och investeringssamarbete, så det kommer presidenten att vilja diskutera. Han ser också fram emot att prata om hur man kan förbättra ren teknik och framhäva miljömässigt hållbara alternativ, säger han till Expressen.se.

"Jätteglada att han kommer"

Markus Friberg, Fredrik Reinfeldts pressekreterare, bekräftar att Barack Obama kommer till Sverige.

– Vi är jätteglada att han kommer. Fredrik har bjudit in honom vid ett par tillfällen tidigare, Carl Bildt också. Det är första gången en amerikansk sittande president besöker Sverige bilateralt.

Hur länge har ni känt till att han kommer hit?

– Exakt hur sådant där går till vill jag inte gå in på men det är klart att vi har känt till det ett litet tag.

Vilka ministrar i Sverige kommer han träffa?

– Han kommer ha möte med Fredrik Reinfeldt och säkert med Bildt också, men vi får återkomma med detaljer senare.

USA och Ryssland befinner sig just nu i ett svårt diplomatiskt läge. Vad betyder detta för Sveriges relationer med Ryssland?

– Vi får återkomma med allt sådant. Det finns ett citat från Fredrik i pressmeddelandet, säger Markus Friberg.

Carl Bildt säger till Expressen.se att besöket är "mycket viktigt".

– Vita Huset säger ju i sitt uttalande att det handlar om den roll Sverige spelar internationellt. Men sedan har vi också mycket bra bilaterala relationer.

Utrikesministern fortsätter:

– Besöket har diskuterats en tid, men slutgiltiga beslutet har trots allt fattats rätt sent.

– Men min information är att besöket till Sverige beslutades väl innan man beslutade att avlysa besöket i Moskva. Dock försköt det besöket hos oss en dag, säger Bildt, som tror att besöket kommer kräva rejäla förberedelser.:

– USA:s president reser ju som bekant inte runt alldeles ensam, säger han.

Mer detaljerade planer om vilka presidenten ska träffa eller var han ska bo är ännu inte bestämt. Svenska Luftfartsverket vill varken bekräfta eller dementera Obamas resplaner.

– Den här typen av trafik omfattas av samfärdsekretess så vi kan inte kommentera någonting. Vi kommenterar ingenting när det gäller flygningar med statsplan, säger Per Fröberg, pressansvarig på Luftfartsverket till Expressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.