Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Motdemonstranter överröstade nazisterna

Pär Öberg, 46, är NMR:s presstalesman och chef för den parlamentariska grenen i Sverige. Han kandiderar till kommunfullmäktige i Ludvika för NMR och har i dag ett mandat för SD. Foto: Expressen
Ett stort antal NMR-anhängare samlades efter demonstrationen i Saxdalen ett par mil utanför Ludvika där de hyrt Folkets hus. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Nordiska motståndsrörelsen överröstades av motdemonstranter under sin marsch genom Ludvika på 1 maj.
Pär Öberg, 46. NMR:s presstalesman och chef för den parlamentariska grenen i Sverige. Kandiderar till kommunfullmäktige i Ludvika för NMR. I dag har han ett mandat för Sverigedemokraterna. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Emil Hagberg, 33. Sitter i NMR:s så kallade riksråd. Bland annat dömd för attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013 och för attacken mot polisen på Medborgarplatsen i Stockholm 2016. Foto: SVEN LINDWALL
Oscar Bergström, 23. Dömd för bland annat attacken i Kärrtorp 2013 och för att ha misshandlat en meningsmotståndare i Uppsala samma år.
1 / 7

Det blev en dag fri från våld när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, marscherade genom Ludvika på 1 maj.

Motdemonstranterna var många och högljudda.

NMR-anhängarna blev däremot färre än arrangören hoppats.

NMR-anhängarna var som de brukar iklädda vit skjorta med slipsen instoppad mellan två skjortknappar. På flera av dem syntes konturerna av skyddsvästar under skjortorna, och i vanlig ordning fanns ett antal kravallsköldar och fanor i demonstrationståget. 

Strax före klockan 13 påbörjade de sin marsch genom ett kallt och regnigt Ludvika, bevakade av ett stort medieuppbåd och en massiv polisstyrka.

Men nästan genast passerade demonstrationståget en villatomt där mängder av motdemonstranter samlats till en ljudlig protest, som överröstade nazisternas slagord.

Därefter kantades hela marschvägen av antinazistiska demonstranter. Tåget stannade på det avspärrade Garvarns torg, där fem företrädare för NMR höll tal, medan motdemonstranterna buade ut dem från andra sidan kravallstaketen.

Inget våld på första maj i Ludvika

Våldsamt blev det aldrig. Expressen såg inga maskerade motdemonstranter eller någon som försökte angripa nazisterna med våld.

– Det har varit några få incidenter under vägen som vi snabbt agerade mot men inga direkta i gripanden från polisens sida, säger polisens presstalesperson Tommy Lindh.

Angelica Andersson är ordförande för Dalarna mot rasism, som arrangerade en tillståndsgiven motdemonstration i på en annan plats Ludvika samtidigt som nazisterna tågade genom stan.

– Det har gått skitbra. Kul och fin stämning, mycket folk. Och folk höll i hela dagen, säger hon.

 

LÄS MER: Stort polispådrag vid NMR-demonstrationerna på första maj

 

Att protestera mot nazisterna är viktigt av flera skäl, tycker Angelica Andersson.

– Dels för att det är valår och Nordiska motståndsrörelsen mobiliserar som parti. Sen är det viktigt att skapa en plats för alla som vill visa att man står upp mot det som de står för, oavsett vilken partitillhörighet man har.

Som mest var 300 personer på plats hos Dalarna mot rasism, enligt Angelica Andersson, och hon bedömer att det var totalt upp till 500 som kom och gick under dagen.

Färre än väntat för NMR

Uppslutningen i NMR:s tåg blev däremot mindre än de 500 deltagare som organisationens strateg Fredrik Vejdeland förutspått, enligt den antirasistiska tidningen Expo.

Detta trots att stora delar av NMR:s ledarskikt bor i Ludvika kommun, och att rörelsens parlamentariska gren ställer upp i kommunvalet där. 

Ett stort antal NMR-anhängare samlades efter demonstrationen i Saxdalen ett par mil utanför Ludvika där de hyrt Folkets hus. Foto: ALEX LJUNGDAHL

När Expressen räknade demonstranterna kom vi fram till cirka 340. Enligt Expo var det mellan 350 och 400 personer, medan polisen nämner siffran 300.

– Det är något färre än vad vi hade förväntat sig och kanske något fler som är här och tittar på, säger polisens presstalesperson Tommy Lindh.

På sin hemsida skriver NMR att totalt 600 personer deltog i demonstrationen i Ludvika och i den demonstration som anordnades samtidigt i Boden.

Efter demonstrationen åkte ett stort antal NMR-anhängare till Saxdalen ett par mil utanför Ludvika, där de hade hyrt Folkets hus.

Expressen har utan framgång sökt NMR:s presstalesman Pär Öberg. 

Pär Öberg, 46.NMR:s presstalesman och chef för den parlamentariska grenen i Sverige.Kandiderar till kommunfullmäktige i Ludvika för NMR. I dag har han ett mandat för Sverigedemokraterna. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

 

Pär Sjögren, 38.Chef för NMR i Dalarna. Sitter i kommunfullmäktige i Borlänge för Sverigedemokraterna. Dömd för bland annat grovt vapenbrott och grov misshandel. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

 

Emil Hagberg, 33.Sitter i NMR:s så kallade riksråd. Bland annat dömd för attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013 och för attacken mot polisen på Medborgarplatsen i Stockholm 2016. Foto: SVEN LINDWALL

 

Oscar Bergström, 23.Dömd för bland annat attacken i Kärrtorp 2013 och för att ha misshandlat en meningsmotståndare i Uppsala samma år.