Attacken skedde utanför en bar vid NK i centrala Stockholm, som flera deltagare i "Folkets demonstration" har befunnit sig på under dagen. Polisen har även haft extra bevakning på platsen. Foto: LäsarbildAttacken skedde utanför en bar vid NK i centrala Stockholm, som flera deltagare i "Folkets demonstration" har befunnit sig på under dagen. Polisen har även haft extra bevakning på platsen. Foto: Läsarbild
Attacken skedde utanför en bar vid NK i centrala Stockholm, som flera deltagare i "Folkets demonstration" har befunnit sig på under dagen. Polisen har även haft extra bevakning på platsen. Foto: Läsarbild
Sju personer kontrollerades utanför baren där händelsen inträffade. Två av dem omhändertogs för tillnyktring. Foto: Filip JohanssonSju personer kontrollerades utanför baren där händelsen inträffade. Två av dem omhändertogs för tillnyktring. Foto: Filip Johansson
Sju personer kontrollerades utanför baren där händelsen inträffade. Två av dem omhändertogs för tillnyktring. Foto: Filip Johansson

Motdemonstranter attackeras med sparkar

Publicerad

Här attackeras en grupp motdemonstranter med sparkar och slag - efter lördagens dubbla demonstrationer i centrala Stockholm.

Polisen kontrollerade sju personer på en bar i området efter händelsen.

– Först frågade en person oss om vi var anti-rasister. Sen gick han in på baren och hämtade flera män, säger en av motdemonstranterna som attackerades.

Det var strax innan halv fem på lördagseftermiddagen som flera motdemonstranter attackerades i centrala Stockholm. På en video från händelsen kan man bland annat se hur en person hoppsparkar mot en grupp människor.

Bråket var det andra i ordningen efter demonstrationerna som ägde rum under lördagen på Norrmalmstorg i Stockholm. En av demonstrationerna arrangerades av gruppen "Folkets demonstration", där flera främlingsfientliga talare var inbjudna.

Bland andra Göteborgsprästen Axel W Karlsson som uteslutits ur Sverigedemokraterna, och Hans Erling Jensen som hoppade av partiet innan en väntad uteslutning, bland annat för att ha medverkat i den högerextrema tidningen Nya Tider.

Ett hundratal motdemonstranter fanns även på plats och några av dem drabbade samman strax efter demonstrationerna. Då användes även flaggstänger som tillhyggen.

Polisen har extra bevakning

En dryg timme senare attackerades en annan grupp motdemonstranter av. I gruppen med 15 motdemonstranter fanns flera ungdomar.

– Först frågade en person oss om vi var anti-rasister. Sen gick han in på en bar och hämtade flera män, som då gick till attack mot oss. De flesta blev slagna, men vi blev jagade i väg och fick motta sparkar och slag utmed vägen, berättar en av motdemonstranterna.

Attacken skedde utanför en bar vid NK i centrala Stockholm, som flera deltagare i "Folkets demonstration" har befunnit sig på under dagen. Polisen har även haft extra bevakning på platsen.

Tydligen fanns det många från demonstrationen på baren och polisen bevakade den, men det visste inte vi, säger motdemonstranten, som upplevde att cirka åtta män fanns bland de som gick till angrepp.

Två omhändertogs

Polisen har inte mottagit några anmälningar från händelsen.

– Polisen som varit på plats beskriver det som stökigt, säger Albin Näverberg, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Sju personer kontrollerades utanför baren där händelsen inträffade. Två av dem omhändertogs för tillnyktring.

Polis på plats bekräftar för Expressens utsände att det handlar om deltagare från de olika demonstrationerna. Flera av männen som gick till angrepp kontrollerades då noggrant av polis, med motdemonstranter hördes om sina uppgifter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag