Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Möt paret som förvandlar sig till djur

– När jag hörde talas om Furry fandom kände jag direkt att det var något för mig, säger Linnéa Mickelsson. Foto: PRIVAT
Patrik Göthe, 25, lever ett vanligt liv i Motala, men ibland blir han karaktären Nibanz. Foto: PRIVAT

Har du sett en varg i människostorlek gå runt på Motalas gator?

Var lugn, det är bara den ofarliga furryn Linnéa Mickelsson.

Hon och sambon Patrik Göthe förvandlar sig så ofta de kan till människoliknande djur.

– När jag hörde talas om Furry fandom kände jag direkt att det var något för mig, säger Linnéa.

Det här är Furry Fandom

*Personer som sysslar med Furry fandom känner ofta en djup tillhörighet med en eller flera djurarter, exakt vad det innebär varierar, vissa känner starka band, andra att de helt eller delvis är ett djur.

*En person som är aktiv inom subkulturen kallas furry, på svenska används ordet pälsare.

*Personer som känner starkt för reptiler brukar kallas för scalies för att distansera sig från furries.

*Termen furry fandom nämndes först under ett sci-fi konvent i början av 80-talet när en diskussion om antropomorfa djur i science-fiction kulturen disktuterades.

*Det första konventet, ConFurence genomfördes 1989 och sedan dess har fenomenet blivit allt vanligare med arrangemang i stora delar av världen.

*Nordens största årliga Furry-evenemang finns i Sverige. Våren 2016 samlades 520 furries i Nynäshamn.

På ytan kan de se ut som att Linnéa Mickelsson, 22, och Patrik Göthe, 25, lever ett högst ordinärt liv i Motala, men titt som tätt förvandlas Linnéa till sitt alter ego – jordvargen Tycoon Racoony och Patrik sätter på sig en fluffig svans och blir karaktären Nibanz. Att ha på sig den påkostade dräkten, som hon själv sytt ihop, gör att Linnéa kan leva ut den hon är. Det var i Motala Vadstena tidning som paret först berättade om sitt annorlunda intresse.

– Jag har alltid kopplat djur till trygghet. I skolan träffade jag en person som var både furry och lajvare. Jag kände direkt att det var något för mig, berättar furryn Linnéa Mickelsson.

Ett sätt att uttrycka sig själv

Furry fandom-världen är trygg och kärleksfull, dit är alla välkomna förklarar Linnéa. I dräkten kan hon vara sig själv fast mer utlevande.

– Ser man en annan furry ute på stan, så springer man direkt fram och kramas, det är som en stor lycklig familj, säger Linnéa Mickelsson.

För drygt ett år sedan träffade hon Patrik Göthe och nu utövar paret sin passion så ofta de kan. Både hemma och på Motalas gator. Trots att familj och några vänner tycker att intresset är larvigt vill Patrik fortsätta med sin nyfunna livsstil. Han har planer på en mönstrad dräkt som är 30 procent varg och 70 procent häst, två djur som han tycker mycket om.

– Några vänner och min familj tycker att det är ett fjantigt och konstigt intresse, men jag tänker inte ge upp något jag älskar bara för att andra inte förstår, säger Patrik Göthe.

Den antropomoriska dräkten väcker ofta uppståndelse i staden. Både barn och vuxna reagerar, för det mesta positivt.

Har hotats när hon burit dräkten

Det finns också de som inte är lika vänligt inställda till jordvargsdräkten. För några år sedan var Linnéa jordvargen Tycoon Racoony på en marknad i Småland. Då fick hon hotfulla kommentarer av en jägare.

– Ser jag er i de här dräkterna igen så skjuter jag dig, sa han till mig. Det slutade med att jag gick hem, jag vågade inte ta chansen.

För henne har steget att leva ut inom Furry fandom-världen inte varit svår. Många av hennes vänner har samma intresse och familjen tycker att hon ska syssla med det som gör henne lycklig. Två gånger har hon varit på konvent i Stockholm för att träffa andra svenska furries. Nu smider hon planer på att beställa delar till en ny dräkt hon ska sy ihop. Vilka djur som kan kombineras är det bara fantasin som sätter gränser för.

– Jordvargen valde jag för att den är speciell för mig, den är utdöd nu och jag tycker om vargar. Nu vill jag ha en dräkt som är en blandning mellan en vit tiger och en känguru.