Moskva förbjuder homosexuell parad

Publicerad
Uppdaterad
Moskvas stad kommer under inga omständigheter att tillåta någon homosexuell demonstration.
- Moskvas ledning kommer inte ens att överväga att tillåta en gay-parad, sade Sergej Tsoj, presstalesman för Moskvas borgmästare, på torsdagen till Interfax.
Ryska homosexuella har velat organisera en demonstration i Moskva den 27 maj. Företrädare för ryska homosexuella organisationer har understrukit att man inte vill ha en karnevalliknande marsch av den typen som hålls i Europa och USA, utan en lugn demonstration för mänskliga rättigheter. - Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov var fast bestämd att stadens ledning inte kommer att tillåta en gay-parad i någon form, öppen eller förklädd, och alla försök att organisera en osanktionerad aktion kommer att krossas bestämt, sade Tsoj.

"Homosexuella bör pryglas"

Han motiverar beslutet med att rapporterna "har framkallat en chock i samhället, i synnerhet bland religiösa ledare". - Vi fördömer sådana propaganda-aktioner i Rysslands hjärta som oacceptabla, sade Michail Dudko, talesman för den ortodoxa kyrkans ledning, till Interfax. - Propaganda för homosexualitet och andra sexuella perversioner har ingen rätt att existera, sade Rysslands chefsrabbi Berel Lazar i onsdags. Men allra längst gick stormuftin Talgat Tadzjuddin, officiell ledare för Rysslands muslimer, som i tisdags sade att homosexuella kan göra vad de vill hemma "men om de går ur på gatan så bör de pryglas".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag