Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Moskéskytten Manshaus första ord om dåden

Manshaus erkänner i förhör de faktiska omständigheterna.
Terrormisstänkte Philip Manshaus med sin advokat Unni Fries. Foto: CORNELIUS POPPE / AP TT NYHETSBYRÅN
Det var vid moskén Al-Noor islamic center som Philip Manshaus gick till attack. Foto: TERJE PEDERSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Norske moskéskytten Philip Manshaus, 21, har nu pratat i polisförhör för första gången. 

Han har medgett de faktiska omständigheterna kring dåden. 

– Hans förklaring har gett ett viktigt bidrag till den fortsatta utredningen, säger kammaråklagare Pål-Fredrik Hjort Kraby. 

Tidigare i veckan blev det klart att den misstänkte moskéskytten Philip Manshaus hade bestämt sig för att prata med polisen – efter att tidigare ha vägrat att samarbeta med förhörsledarna. 

Under fredagseftermiddagen var det dags och Philip Manshaus fördes i handbojor till polishuset i Oslo. 

”Den misstänkte erkänner de faktiska omständigheterna”

Efter många timmar så avslutades förhören med 21-åringen som misstänks för mord och terroristbrott. 

– Den misstänkte erkänner de faktiska omständigheterna, men han har än så länge inte tagit ställning till frågan om straffansvar. Hans förklaring har gett ett viktigt bidrag till den fortsatta utredningen, säger åklagare Pål-Fredrik Hjort Kraby i ett uttalande efter förhören. 

Unni Fries är advokat åt Philip Manshaus och anlände tidigare under dagen till polishuset för att sitta med under förhören. 

Advokat: ”Han önskar att ge en förklaring”

Dagbladet frågade henne då om hon trodde att klientens nya samarbetsvilja har något att göra med att polisen övervägt att lägga in honom för psykiatrisk tvångsvård. 

– Nej, det har det inte. Mitt intryck är att det är helt frivilligt från hans sida. Han önskar att ge en förklaring och var beredd att göra det nu, sa hon till Dagbladet. 

Det var lördagen den 10 augusti som 21-åringen, fastighetsmiljonär och tidigare ungdomsledare, gick in på moskén al-Noor Islamic center i Bærum i Norge. 

Med sig hade han olika vapen, enligt uppgift hagelgevär och pistoler. 

Han övermannades snabbt av två äldre församlingsmedlemmar – varav en höll fast 21-åringen medan den andra matade slag på honom. 

Det misstänkta mordoffret för Manshaus blodtörst: styvsystern

Attacken på moskén skördade inte de dödsoffer, som Philip Manshaus av allt att döma hade hoppats på. 

Men efter att ha gjort husrannsakan hos Philip Manshaus, när han hade gripits, hittade polisen hans 17-åriga styvsyster Johanne död. 21-åringen misstänks ha mördat henne innan moskéattacken. 

Innan Manshaus begav sig mot moskén publicerade han bilder, som verkar vara tagna på honom själv i selfieform, med dödskallemask, gevär och poserandes framför hakkorsflagga på internetforumet 4chan. 

Manshaus ska ha hyllat massmördaren som gick till attack mot en moské i Christchurch på Nya Zeeland och Patrick Crucius, som misstänks ha skjutit ihjäl 22 personer i El Paso i nätforum timmarna innan attacken

Uppdatera dig på dagens största inrikesnyheter.