Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moskéområdet i Malmö brann i natt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Efter den stora branden ligger stora delar av moskékomplexet i ruiner.
Foto: NORDSTRÖM CORNELIA

Han trodde inte sina ögon när han såg lågorna från sitt livsverk stiga mot himlen. Tolv timmar senare lovade Islamic Centers grundare Bejzat Becirov att moskékomplexet ska byggas upp på nytt. Under tiden får 150 skolbarn sin undervisning på annat håll.

- Det var inte lätt att se fyrtio års arbete försvinna upp i rök men vi måste ändå se framåt och starta återuppbyggnaden av Nordens första moské, sade han till TT efter att ha mött pressen hos Malmö brandkår på söndagen.  Bejzat Becirov hade inte sovit en blund på hela natten. Brandmännen lyckades visserligen rädda moskén och minareterna men de blev rökskadade och sotiga. Byggnaderna som inrymde den egna friskolan, förskolan och de administrativa byggnaderna brann däremot ned till grunden.  Branden startade troligen i ett förråd mellan moskén och administrationsbyggnaden. Länskriminalen har inlett en omfattande teknisk utredning som ska bringa klarhet i hur branden uppstod och om någon tänt på med flit.

Förbryllande stjärna  Några omedelbara tecken på att branden skulle ha varit anlagd fanns inte på söndagen, enligt Malmös polismästare Per Svartz. Den tekniska utredningen väntas ta upp till en vecka innan den är klar.  En målad Davidsstjärna på byggnadens yttervägg förbryllar polisen men det är oklart om den funnits där sedan tidigare.  - Vi har råkar ut för sådant tidigare och det finns alltid en och annan som vill förstöra det som vi har byggt upp. Men jag vill inte spekulera i det just nu, var Bejzat Becirovs kommentar.  Under söndagsnatten samlades ett stort antal människor vid polisens avspärrningar och många av dem vädrade sitt sin ilska och frustration över vad som hänt. Ashraf El-Maadidi var en av de sista som lämnade moskén innan det började att brinna. Han hade hämtat sin son från koranundervisningen en halvtimme innan larmet kom. Efter den sista bönen låste han lokalerna tillsamman s med en kompis och åkte därifrån.

Vände om  När El-Maadidi en stund senare hörde om branden vände han om.  - Det ser för jävligt ut därborta. Just nu har jag väldigt blandande känslor, sade han till TT.  Det sotiga och utbrända moskékomplexet drog många sorgsna åskådare även under söndagen. Moskén är en samlingsplats för ungefär 55 000 församlingsmedlemmar i hela Skandinavien. Inom några dagar tror Bejzat Becirov att han kan ge besked om hur verksamheten ska kunna bedrivas vidare.  Däremot blev det klart under söndagen att skolans elever kommer att hysas in i lokaler som just nu står tomma på Thomsons väg i stadsdelen Rosengård.  - Det vore en katastrof om vi inte byggde upp verksamheten igen men det återstår fortfarande mycket planering innan jag kan säga hur det ska gå till, säger Bejzat Becirov.

FAKTA

NORDENS FÖRSTA MOSKÉ
* Planerna på att bygga en moské i Malmö började ta form för ungefär 40 år sedan.
Detaljplaneringen tog fart på sjuttiotalet och själva bygget startade i april 1983.
Den första fredagsbönen hölls den 20 april 1984.

* Moskén var den första i sitt slag i Norden och har sedan dess fungerat som en viktig mötesplats för muslimer.
I Malmö finns ungefär 45 000 personer med muslimsk bakgrund och i hela landet finns ungefär 350 000.

* Byggnaden har främst blivit en gemensamma plats för muslimernas bön men innehöll också den egna friskolan.
Centret har också tagit emot elever på studiebesök och arrangerat konferenser för att motarbeta rasism.

Källa: Islamic Center

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.