Moskébranden kan ha varit en olycka

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Olle Sporrong

Polisen gick tidigt ut med sina misstankar om att moskébranden i Eskilstuna varit anlagd. 

Men enligt källor inom polisen arbetar man också enligt teorin om att det kan ha varit en olycka, uppger TV4 Nyheterna

När en moské i Eskilstuna brann ner till grunden på juldagen inledde polisen en förundersökning om grov mordbrand. 

I lokalen fanns ungefär 70 personer och fem av dem skadades när de försökte fly lågorna. Enligt personer på plats ska branden ha startats efter att någon slängt in ett föremål genom ett av moskéns fönster. 

Men det är inte den enda teorin som polisen arbetar utifrån. 

Kan ha naturliga orsaker

Enligt vittnen ska flera personer setts springa från moskén efter att branden startats, men polisen har fortfarande inte någon som är misstänkt för dådet. 

Nu uppger källor inom polisen att händelsen trots allt kan ha en logisk förklaring, rapporterar TV4 Nyheterna.

Enligt uppgift undersöker man, utöver teorin om en anlagd brand, om den kan ha orsakats inne i lokalen av en olyckshändelse. 

Lars Franzell leder förundersökningen hos Eskilstunapolisen. Han menar att det inte finns några nya uppgifter gällande branden.

– Vi skickade ut ett pressmeddelande i tisdags där vi skriver att vi inte fått fram något nytt. Jag är öppen för alla möjligheter tills resultatet från undersökningen kommer om ungefär fyra veckor.

Stor nyhet internationellt

Nyheten om att branden ska ha varit anlagd rönte stor uppmärksamhet i internationella medier, däribland i BBC, New York Times och The Guardian. 

Säpo har hjälpt till med utredningen av det misstänkta brottet, som man tror kan ha varit politiskt motiverat. Men redan dag två började polisen att backa i sina formuleringar om att det rör sig om ett attentat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.