En moské i stadsdelen Svartbäcken i norra Uppsala utsattes tidigt på nyårsdagen för ett attentat då en brandbomb kastades och klotter ritades på fasaden. Foto: Pontus Lundahl/TTEn moské i stadsdelen Svartbäcken i norra Uppsala utsattes tidigt på nyårsdagen för ett attentat då en brandbomb kastades och klotter ritades på fasaden. Foto: Pontus Lundahl/TT
En moské i stadsdelen Svartbäcken i norra Uppsala utsattes tidigt på nyårsdagen för ett attentat då en brandbomb kastades och klotter ritades på fasaden. Foto: Pontus Lundahl/TT
Ingen person skadades och elden självsläckte snabbt. Föreningen som driver moskén var snabbt på plats och tvättade bort sot och klotter. Foto: Pontus Lundahl/TTIngen person skadades och elden självsläckte snabbt. Föreningen som driver moskén var snabbt på plats och tvättade bort sot och klotter. Foto: Pontus Lundahl/TT
Ingen person skadades och elden självsläckte snabbt. Föreningen som driver moskén var snabbt på plats och tvättade bort sot och klotter. Foto: Pontus Lundahl/TT

Moské attackerades på nyårsnatten

Publicerad

På nyårsnatten inträffade ytterligare en attack mot en moské – denna gång i Uppsala.

Enligt polisen kastades en molotovcocktail mot lokalen och det har klottrats ord med rasistisk innebörd.

– Det har varit skadegörelse och klotter tidigare, men inte på det här sättet. Och med tanke på de andra attackerna den senaste tiden så känns det väldigt otryggt just nu, säger Cherin Awad, 30, brukar besöka moskén.

Det var vid halv sextiden på nyårsnatten som polisen larmades till moskén vid Kvarngärdet i Uppsala.

Någon ska då ha sett hur en man kastat något brinnande mot moskén. Därefter ska gärningsmannen ha lämnat platsen och efter en stund självslocknade branden.

Enligt polisen var det en molotovcocktail som kastades mot byggnaden.

– Byggnaden tog aldrig eld vad jag förstår, men en brand har det varit, säger vakthavande befäl Torsten Hemlin vid Uppsalapolisen.

Enligt polisens presstalesperson Lisa Sannervik finns det inte någon misstänkt för brottet.

– Det finns ett signalement men vi vill inte gå ut med detta i nuläget. Vi kan heller inte utesluta att fler personer är inblandade.

Ber om hjälp

Polisen rubricerar ärendet som mordbrand alternativt försök till mordbrand.

– Patrullen som kom till platsen kunde konstatera att någon klottrat ett rasistiskt budskap på porten till lokalen. Därför har det även inletts förundersökning om skadegörelse och hets mot folkgrupp, säger Lisa Sannervik.

Nu vill polisen få hjälp av allmänheten på tipstelefonnumret 114 14.

– Vi ser mycket allvarligt på det här och är väldigt angelägna om att få in tips från personer som sett något eller vet något om det här, säger hon.

Enligt Lisa Sannervik kan händelsen ha inspirerats av den senaste tidens attacker mot moskéer.

– Vi har inget motiv klart, men naturligtvis kan det vara så att finns en spridningseffekt av det som har hänt på andra ställen i landet, säger hon.

"Känner sig otrygg"

Cherin Awad, 30, brukar besöka moskén i Uppsala. När hon fick höra om attacken blev hon både ledsen och orolig.

– Man känner sig otrygg helt enkelt. Jag har exempelvis inte vågat berätta för mina barn då jag inte vill göra dem oroliga, säger hon.

Hon har talat med flera personer som brukar besöka lokalen och alla känner samma sak. Moskén funnits sedan 1995 och den har varit en tillflyktsort för muslimer i området.

– Det har varit skadegörelse och klotter tidigare, men inte på det här sättet. Och med tanke de andra attackerna den senaste tiden så känns det väldigt otryggt just nu.

Flera attacker på kort tid

Attacken är ännu en i raden av misstänkt anlagda moskébränder den senaste tiden. På juldagen totalförstördes en moské i Eskilstuna vid en misstänkt anlagd brand. Fem personer från moskén skadades vid tillfället. Följande natt krossades en ruta på en annan moské och två bilar utanför lokalen skadades.

Endast tre dygn senare brandhärjades en moskélokal i Eslöv och även där misstänker polisen att branden var anlagd. Säkerhetspolisen (Säpo) har kopplats in och bistår i utredningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag