Måns Mosesson utsågs till Årets berättare.
Måns Mosesson utsågs till Årets berättare.

Mosesson om priset: Känns helt overkligt

Publicerad

Vinnaren i kategorin Årets berättare är P1 Dokumentärs Måns Mosesson.

Han vinner priset för sin programserie "Rädda Sverige", som handlar om Sverigedemokraternas väljare.

– Det känns helt overkligt, säger Måns Mosesson.

Måns Mosesson vinner Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare för dokumentärserien "Rädda Sverige". I programmen möter lyssnaren svenskar som anser att landet är på väg att gå under på grund av invandringen.

Måns Mosesson har träffat personer som planerade att rösta på Sverigedemokraterna, men även de som utsatts för näthat av SD-sympatisörer.

– De ställer upp för att de vill prata. De står och vill säga någonting till oss, säger han om hur han fick de medverkande att ställa upp i dokumentären.

P1 Dokumentär-programmet sändes i tre delar i januari och februari i år. Programmet "En politiker blir till" utgör den första delen och handlar om snickaren Pajen Paajanen. Han anser att ensamkommande flyktingbarnen är bortskämda och vill därför engagera sig i Sverigedemokraterna.

 

I "Flykten från pisslandet" intervjuar Mosesson "Anton" som helt tappat förtroendet för svenska medier. Anton har därför sökt sig till diskussionstrådar på Flashback där han möter likasinnade och beslutat sig för att lämna landet.

I sista delen "Svart lucia" möter lyssnaren Astrid Cederlöf, som 14 år gammal blev trakasserad av främlingar – för att hon var mörkhyad och fick vara lucia i tv. I programmet konfronterar Mosesson två SD-väljare som upprört kommenterade flickans utseende på hatsajten Avpixlat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag