Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mors dags mörka historia - det visste du inte om dagen

Blommor – den bästa presenten, enligt grundaren av Mors dag. Foto: Shutterstock

I 100 år har vi glatt firat våra mammor i slutet av maj.

Men firandet har en mörk historia.

Här är fem saker du inte kände till om mors dag.

Blommor, presenter och frukost på säng – det är den ljusa sidan av mors dag- firandet. Men högtidsdagens historia i ursprungslandet USA är fylld av sorg, saknad och en rad konflikter.

Här är några fakta om Mothers Day som har fallit i glömska.

Anna Jarvis organiserade det första firandet av mors dag. Foto: OKÄND / OKÄND

1. Mors dag grundades för sörjande kvinnor

Allt startade i West Virginia i USA, där Ann Reeves Jarvis på 1850-talet organiserade träffar för mammor. Det handlade om att bekämpa barndödlighet och senare om gemenskap för sörjande kvinnor som förlorat sina män i krig och antikrigsarbete.

Men det blev Anna Jarvis, dotter till Ann Reeves Jarvis, som 1908 organiserade det första firandet av mors dag. Det handlade inte om att fira alla mammor – utan att barn skulle fira sin egen mamma genom att tillbringa en dag med henne och tacka henne för allt hon har gjort.

2. Anklagades för kidnappning

Redan 1904 föreslog Frank Hering, tidigare idrottsledare vid universitetet i Notre Dame, Indiana, att det skulle instiftas en särskild dag för att hylla mammor och mödraskap.

Hans idé fick inget stort genomslag, men när Anna Jarvis några år senare drev igenom det första firandet av Mothers Days och det blev en årlig framgång, klev Frank Hering fram och lanserade sig som ”den sanna grundaren av mors dag”.

Det gjorde Anna Jarvis mycket arg, och hon skrev en debattartikel där hon anklagade Frank Hering för att försöka ”kidnappa Mors dag”.

3. Grundaren hatade Mors dagkommersen 

Det dröjde inte länge innan mors dag kommersialiserades, och grundaren Anna Jarvis hatade kommersen kring firandet och stred med näbbar och klor för att motverka detta. Hon tyckte att det räckte med kärlek och blommor, särskilt vita nejlikor.

”Om det amerikanska folket inte är villigt att skydda mors dag från horder av månglare som översvämmar firandet, så kommer vi att lägga ned mors dag” skrev hon i en artikel på 1920-talet.

Vit nejlika – en bra gåva till mors dag, enligt grundaren Anna Jarvis. Foto: Shutterstock

4. Flera juridiska strider om rättigheter

Anna Jarvis ansåg att Mothers day var hennes varumärke och hon var inte rädd för att ta upp juridiska strider. Till nyhetsbyrån AP skrev hon en varning:

”Varje välgörenhetsorganisation, institution, sjukhus, förening eller företag som använder namnet mors dag och dess arbete, emblem eller firande på tryckta blanketter, för att erhålla pengar eller starta försäljning bör av behöriga myndigheter ses som bedragare och rapporteras till denna förening.”

Vid ett tillfälle hade Anna Jarvis så många som 33 stämningsansökningar i gång samtidigt.

5. Grundaren av mors dag dog utfattig

Anna Jarvis som grundade mors dag 1908 misslyckades fullständigt med att motarbeta kommersialiseringen av mors dag.

I USA beräknas försäljningen av blommor och presenter till Mothers Day 2019 blir 25 miljarder dollar, enligt National Retail Federation. Det motsvarar ungefär 240 miljarder kronor.

Anna Jarvis juridiska strider kostade på och både hennes ekonomi och hälsa försämrades. När hon dog 1948 var hon utmärglad, blind och utfattig. Hon blev 84 år, gifte sig aldrig och fick aldrig några barn.

En reporter från Readers Digest besökte henne en av hennes sista Mothers Day och berättade i en senare artikel: ”Hon sa till mig, med fruktansvärd bitterhet, att hon ångrade att hon någonsin grundade Mors dag”. 

I 100 år har vi i Sverige firat våra mammor i maj. Foto: Shutterstock

När firar vi mors dag i Sverige?

Den sista söndagen i maj firar vi mors dag i Sverige, vilket 2019 betyder söndagen den 26 maj. Vanligast är att, precis som i USA, fira den andra söndagen i maj. Men Norge firar mors dag i februari och Ryssland i november. 

Mors dag instiftades i Sverige 1919 efter amerikansk förebild, och firar alltså 100-årsjubileum 2019.

Initiativtagare var författaren Cecilia Bååth-Holmberg, som gav ut en mängd populärvetenskapliga böcker – men också skrev den svenska texten till psalmen ”Härlig är jorden”.

LÄS MER: Därför firar vi Fars dag