Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mörkaste månaden i mannaminne: Ingen soltid

Ulrika Elvgren, meteorolog vid TV4-nyheterna.
Foto: TV4 / TV4
Mörkret lägger sig över Gavleån i Gävle.
Foto: MOST PHOTOS

Mörkret har lagt sig över Sverige – bokstavligt talat. 

Ingen av SMHI:s instrument som mäter soltid har hittills fått utslag under december. 

– Senast Stockholm hade noll soltimmar under hela december var 1934, säger Ulrika Elvgren, meteorlog vid TV4 Nyheterna. 

Vädret tycks spegla svenska folkets sinnesstämning under coronapandemin. Hittills under december har SMHI:s mätstationer i Stockholm, på Ölands norra udde, i Karlstad och i Tarfala inte registrerat en enda soltimme. 

Något som TV4:s väderankare Ulrika Elvgren uppmärksammade i en tweet under tisdagen – i vilken hon slår fast att himlen just nu är extra mörk. 

Meteorologen: ”Ser inte hoppfult ut framåt heller”

– Man mäter när den inkommande solstrålningen överträffar 120 watt per kvadratmeter, och det har den inte gjort nu. Det har varit så pass mörkt att det inte fått något utslag. Än har det ju inte gått någon längre tid i december men det ser inte hoppfullt ut framåt heller. Så länge som de milda, sydliga vindarna är kvar, säger Ulrika Elvgren. 

Ingen höjer på ögonbrynen för att stationen i Tarfala, Kiruna, inte mätt några soltimmar under månaden. 

–De står inför polarnatt så där tror jag inte att solen orkar nå fram heller. De har inte mätt någon soltimme i december sedan de startade mätningarna 2007. 

Klimatförändringar kan leda till färre soltimmar

För Stockholm är det en annan sak. Skulle trenden hålla i sig under resten av december så är det extremt ovanligt. 

– Senast Stockholm hade noll soltimmar under hela december var 1934. Men det händer. Storlien hade också noll soltimmar i december 1975, Luleå hade noll timmar 1992, Karlstad noll timmar 1959 och Växjö 2007. 

Mörkret är länkat till temperaturen. 

– Så blir det en väldigt mild december brukar solen lysa med sin frånvaro. Det som egentligen brukar rädda oss är att det kommer lite snö som lyser upp. Men så länge marken är bar känns det väldigt, väldigt mörkt, säger Ulrika Elvgren. 

Är det här någon slags trend, att det blir mörkare och mörkare? 

– Solen har ju sin egen agenda och tidtabell som vanligt. Det enda är väl förmodligen att om vi nu går emot ett förändrat varmare klimat, där det blir vanligare med en högre medeltemperatur. Det leder till ett mer mulet väder, vilket i sin tur stänger ute solen. Så det blir en form av domino-effekt. Det ena leder till det andra i förlängningen.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.