Mörka siffrorna: Antalet dödsskjutningar har ökat

Sköts på måndagskvällen – ingen misstänkt gripen.
Skjutning i Vällingby, Stockholm, i slutet av februari.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
En man sköts till döds i Flemingsberg den 1 juli.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

Trots att skjutningarna varit färre har det under årets första sex månader mördades nästan lika många med skjutvapen som under motsvarande period 2020, rapporterar Svenska Dagbladet, SvD

I Stockholm har det under första halvåret skjutits ihjäl fler än under motsvarande period förra året och 2019. 

– Man kan fundera på om det börjat bli fler avrättningar och färre av de slumpmässiga skjutningarna, säger kriminologen Manne Gerell till SvD. 

Under första halvåret har de anmälda skjutningarna i Sverige, och antalet skottskadade, varit färre jämfört med både förra året och med 2019. 

Däremot är morden som utförts med skjutvapen bara två stycken färre, 20 i stället för 22, jämfört med motsvarande period förra året och de är lika många som 2019, rapporterar SvD. 

I polisregion Stockholm är antalet som mördats med skjutvapen under första halvåret 13 personer, att jämföra med 9 personer under motsvarande period förra året, enligt SvD:s statistik. 

Kriminolog: Kan ha blivit fler avrättningar

Antalet skjutningar minskade dock från 68 till 54 under samma period. 

– Man kan fundera på om det börjat bli fler avrättningar och färre av de slumpmässiga skjutningarna, säger kriminologen Manne Gerell, docent vid Malmö universitet, till SvD. 

Utvecklingen sker trots att ledargestalter i flera ökända kriminella nätverk, som ”Dödspatrullen”, ”Shottaz” och ”Vårbynätverket”, har slagits ut genom att ledarskikten frihetsberövats och dömts till stränga fängelsestraff. 

Nya dödliga konflikter har i stället tagit vid mellan nätverk i Rinkeby och Husby på Järvafältet, och i andra delar av Stockholm. 

Gängmedlemmar kan se öppning när ledare försvinner

Manne Gerell berättar för SvD att han tror att de nya nätverken, och maktvakuumet som uppstått i de utslagna nätverken, kan vara en förklaring till den höga nivån på skjutningsmorden. 

Att unga kriminella ser sin chans att klättra i hierarkin. 

– Det finns många av dem, för dem kan det här bli en möjlighet att bli någon när topparna försvinner, säger Manne Gerell till SvD

Juli har också inletts dystert med ett flertal skjutningar och flera mord. 


Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.