På slottet blev det mörkt. Foto: Fredrik Persson / Scanpix
På slottet blev det mörkt. Foto: Fredrik Persson / Scanpix

Mörk timme för klimatet

Publicerad
Uppdaterad
Miljoner människor, runt hela jordklotet, uppskattas ha släckt sina lampor för att uppmärksamma den globala uppvärmningen. I Sverige hade bland andra Globen och Visby ringmur tillfällig black out på lördagskvällen.
- Detta är världens största manifestation, alla kategorier, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden (WWF).
Earth hour spred sig som en dunkel löpeld runt jordklotet.
Först ut var de Nya Zeeländska Chathamöarna. Klockan 05:45 svensk tid stängdes dieselgeneratorerna av.
När stafettpinnen lämnades över till Sverige, för andra året i rad, var det många som ville vara med: kommuner, företag, organisationer, myndigheter.
Och så vanligt folk.

"Sverige världsbäst"

Sverige hade den största procentuella andelen deltagare i världen förra året, och WWF tror på en ökning för årets manifestation.
- Sverige är helt enkelt världsbäst på Earth hour, säger Lasse Gustavsson.
Sevärdheter som Eiffeltornet, pyramiderna och Förbjudna staden i Peking var höljda i mörker under en timme på lördagen.
Men i Thailand fick delar av evenemanget ställas in på grund av säkerhetsläget i samband med demonstrationerna i landets huvudstad Bangkok.
På det lilla öriket Tuvalu är klimatförändringarna ett påtagligt hot – om vattennivån stiger riskerar ögruppen att helt uppslukas av Stilla havet. Därför har landet försökt att vara helt koldioxidneutralt under manifestationen.
- Det är lättare att vara cynisk i Stockholm eller i Göteborg än vad det är i länder som redan känner av det här riktigt ordentligt, säger Gustavsson.

Liten nedgång

Tas manifestationen på allvar?
- Om du frågar en beslutsfattare om en miljard människor har betydelse, är det ingen som skulle säga "vad en miljard tycker skiter väl vi i".
Men någon jättedipp för elkonsumtionen blev det inte hos Vattenfall på lördagskvällen.
- Det har gått ner tre till fyra procent. Det är ju något, konstaterar Roger Lindmark, pressansvarig på Vattenfall.

Fredrik Hielscher/ Thomas Bengtsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag