Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Detta hände i USA medan du sov

I går lättade Donald Trump på inresereglerna – och redan nu lovar Joe Biden att ordern kommer att rivas upp.

■■■

Melania Trump höll i natt sitt sista tal som Första dam. Där nämnde hon inte stormningen av Kapitolium en enda gång.

■■■

Över tre miljoner personer i Kalifornien har smittats med covid-19.

■■■

Här är morgonens USA-nyheter. 

Biden slår bort Trumps krav direkt

USA införde i mars inreseförbud för passagerare från 26 europeiska länder. Förbudet har därefter utökats till att omfatta även Brasilien. Men under gårdagen kom beskedet att president Donald Trump undertecknat ett tillkännagivande för att lätta på restriktionerna. 

Beskedet innebär att restriktionerna skulle tas bort och att ett uppvisande av negativt covid-test skulle räcka för inresande från och med den 26 januari. 

Biden river upp ordern

Men kort därpå meddelade den tillträdande Biden-administrationen att det inte kommer ske. Joe Biden, som svärs in i morgon, lät via sin presstalesperson Jen Psaki meddela att man efter inrådan från sitt medicinska team beslutat att inte häva restriktionerna den 26 januari:

”Med en pandemi som bara blir värre, och framväxten av fler smittsamma varianter runtom i världen, så är det här inte tidpunkten att lätta på restriktioner för internationella resor”


Melanias tal – nämnde inte Kapitolium

Inför flytten från Vita huset har USA:s första dam hållit ett avskedstal. Hon tackade det amerikanska folket och menade att åren som gått varit ”oförglömliga”.

– Det har varit den största äran i mitt liv att få tjäna som första dam, sa Melania Trump och fortsatte:

– Medan Donald och jag avslutar vår tid i Vita huset tänker jag på alla de människor som jag har tagit in i mitt hjärta, och deras fantastiska berättelser om kärlek, patriotism och beslutsamhet.

Första damens tal fokuserade på hennes initiativprogram ”Be Best”, som arbetar för att förbättra barns livsvillkor.

Däremot nämnde hon inget om den nyhet som varit i fokus i landet sedan två veckor tillbaka: Stormningen av Kapitolium.

Men hon markerade mot våld:

– Var passionerad i allt du gör, men kom ihåg att våld aldrig är lösningen, och kommer aldrig att vara motiverat.


Tre miljoner smittade

Kalifornien har som första amerikanska delstat passerat tre miljoner coronafall enligt AP. Från första bekräftade fallet i Kalifornien den 25 januari förra året tog det 292 dagar tills dess miljongränsen passerades. 

Den siffran fördubblades på bara 44 dagar. 25 dagar senare har nu över tre miljoner smittats i delstaten och över 33 000 personer har dött. 

Det kan jämföras med andra stora delstater som Texas (drygt två miljoner fall, 32 000 döda) och Florida (en och en halv miljon fall, 24 000 döda).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.