Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Verkligheten bakom Einárs låtar • Kvinnans egna bilder på misstänkte mördaren • Langarna avslöjades av hjälpsam passagerare

Följ senaste nytt i Expressen TV.

Kidnappningen, mammans kamp och sveken – i Einárs låttexter tecknas en bild av hans sista år vid livet.

■■■

I juni knivhöggs en kvinna i 70-årsåldern till döds utanför Karlstad. Nu åtalas en granne som trakasserat och förföljt henne.

■■■

Två unga knarklangare trodde att de kunde komma undan i en passkontroll vid Öresund – men avslöjades av en påpasslig medpassagerare.

■■■

Expressen ger dig morgonens viktigaste nyheter.

Verkligheten bakom Einárs låtar

För fem dagar sedan sköts den 19-årige rapparen Nils ”Einár” Grönberg till döds i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Mordet har gett nytt bränsle till debatten om svensk gangsterrap.

I sina låtar har Einár rappat om sina erfarenheter från det kriminella livet. Han har bland annat blivit utsatt för en kidnappning, då han lurades av rapkollegan Haval:

”Ey, man lurade mig fint och fick allt att vara chill

Sen när jag kom dit, de hade ordnat upp allting”, rappar han i låten ”Unge med extra energi”.

Kvinnans egna bilder på misstänkte mördaren

Den 8 juni i år satt kvinnan i 70-årsåldern på uteplatsen tillsammans med tre vänner i bostadsområdet i Väse utanför Karlstad. Plötsligt gick en granne till attack – och högg henne till döds.

– Jag har aldrig varit med om något liknande när det gäller mord. Det sitter tre personer helt inpå när han kommer springande och attackerar henne med kniven, har åklagare Barbro Brännlund sagt.

Men enligt polisens utredning har flera grannar varit rädda för mannen, som bland annat trakasserat den mördade kvinnan. Mannen, som är i 65-årsåldern, åtalas nu för mord.

Hjälpsam passagerare avslöjade langarna

Den 16 juli i år bad passkontrollanter två unga män att stiga av ett Öresundståg för en snabb kontroll.

Men männen tog inte med sina väskor ut från tåget. Det uppmärksammades dock av en medpassagerare, som frågade om de inte skulle ta med sig sitt bagage.

Passkontrollanterna fattade då misstankar och kallade dit polis. Och farhågorna besannades: i väskorna låg hela 100 000 tramadoltabletter. I ytterligare två väskor, som hittades senare på tåget, hittade polisen ytterligare 60 000 tabletter.

De två unga männen har nu åtalats för grov narkotikasmuggling.

Se också:

Kidnappningen • Knivskärning på lyxrestaurang • Sköts av polis med elpistol.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.