Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är morgonens nyheter

Senaste nytt med Expressen TV.

Varningen: Brittiska mutationen sprider sig i det dolda.

■■■

Riksrätten mot Donald Trump har inletts.

■■■

Småbarnspappan predikade i en frikyrka och jagades för två överfallsvåldtäkter. 

Kritik mot Sveriges hantering

Sverige har stängt gränsen mot Norge sedan landet varnat för spridningen av det muterade coronaviruset från Storbritannien.

Samtidigt är det sannolikt att den brittiska varianten, som bedöms vara betydligt mer smittsam än tidigare varianter, redan är utbredd i Sverige.

– Vi har med all sannolikhet mer av den brittiska varianten i Sverige än de har i Norge, skillnaden är att Norge väljer att agera kraftfullare mot smittspridningen. Det är nog norrmännen som ska vara glada att vi stänger gränsen, säger Anders Vahlne, professor emeritus i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

Flera experter har varit kritiska mot att Sverige inte genomför fler så kallade helgenomsekvenseringar för att upptäcka mutationer.

– Jag är helt övertygad om att vi har mer av muterat virus i Sverige än vi kan redovisa i dag, sa virologiprofessorn Lennart Svensson till TV4 Nyheterna i söndags.


Riksrätten mot Donald Trump inledd

USA:s president Joe Biden är övertygad om att senaten inte kommer att fälla Donald Trump när han ställs inför riksrätt.

Biden har sagt att han vill ”vända blad” när det gäller Trump så att inledningen av hans administration inte ska överskuggas av företrädaren, men tycker ändå att det är viktigt att ex-presidenten ställs inför riksrätt.

– Jag anser att det måste ske, det skulle få en värre effekt om det inte blir så, säger Biden till CNN.

För att Trump skulle fällas krävs att 17 republikanska senatorer röstar för det vilket Biden ser som högst osannolikt. Han tror dock att situationen hade varit en annan om Trump hade haft ett halvår kvar på mandatperioden i stället för att redan ha lämnat Vita huset.


Dubbellivet talade om Gud och våldtog kvinnor

På ytan levde 30-åringen ett stillsamt liv och predikade i en frikyrka.

Samtidigt jagades han av polisen för två överfallsvåldtäkter.

Mannen, som är småbarnsförälder, har nu begärts häktad efter att hans DNA kunde kopplas till båda brotten.

– Han har medgivit de faktiska omständigheterna, säger åklagare Stefan Bergman.

Den första våldtäkten ägde rum vid sjön Ekoln vid Uppsala 2018, den andra förra sommaren i närheten av en badplats i Täby norr om Stockholm.

Mannen är inte misstänkt för några fler brott i nuläget. Ytterligare förhör ska höras i ärendet. Stefan Bergman bedömer att mannen sannolikt döms.

– Det skulle förvåna mig annars. Det är en bit kvar. Först ska det ske en ordentlig utredning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.