Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Morgonens nyheter

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

”Qanon”-politikerns hämnd mot egna partiet – kallar till meningslösa omröstningar.

■■■

Tre nya vaccin är på väg till Sverige, och granskas av EU.

■■■

Polisens svar på den olagliga demonstrationen i Stockholm: ”Oacceptabelt”.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

”Quanon”-politikerns hämnd mot republikanerna

Det var i början av februari som USA:s representanthus, på begäran av Demokraterna, röstade för att frånta republikanen Marjorie Taylor Greene samtliga kommittéuppdrag. 

Detta då hon vid flera tillfällen gett stöd för olika konspirationsteorier – om allt ifrån skolskjutningar till den så kallade ”Qanon”-rörelsen. Hon har efteråt tagit tillbaka flera av uttalandena.

Sedan dess har hon satt i system att kalla övriga ledamöter till omröstningar – vilket kräver att de släpper allt de sysslar med för att rösta.

Enligt The Hill tyder det mesta på att omröstningarna är en hämnd.

– Hon har all rätt att göra detta, men på lång sikt tjänar du dig själv och dina väljare bättre genom att inte vara offensiv mot alla, säger republikanska ledamoten Tim Walberg till The Hill.

Tre nya vaccin på ingång

Hittills är tre olika vaccin godkända för användning i Sverige, de från Pfizer, Moderna och Astra Zeneca.

Innan sommaren kan tre nya kandidater börja användas i Sverige. Det är vaccin från Janssen, Curevac och Novavax, skriver DN. 

Studier visar att det från Janssen ger ett 85 procentigt skydd mot allvarlig sjukdom, och väntas godkännas i EU tidigast den 11 mars innan det kan börja levereras.

– Det är ett endosvaccin, med väldigt bra data på skydd mot svår sjukdom och sjukhusinläggningar, har Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tidigare sagt till Expressen. 

Polisen om demonstrationen: ”Helt oacceptabelt”

Kaotiska och våldsamma scener utspelade sig i centrala Stockholm när polisen försökte föra bort personer som demonstrerade mot Sveriges coronarestriktioner på lördagen. 

Demonstrationen började på Medborgarplatsen klockan 14, men efter några minuter beslutade polisen att upplösa den.

En polis fick föras till sjukhus i ambulans – fem andra poliser skadades också.

– Det är givetvis uppseendeväckande dåligt omdöme och helt oacceptabelt, säger Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm.

Se mer: Coronademonstrationen: Detta hände under dagen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.