Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Senaste nytt.

Under natten inträffade två stycken explosioner i Stockholm. En i Farsta och en i Vallentuna centrum.

■■■

20 minuter före domen mot George Floyds mördare förkunnades sköts ytterligare en afroamerikan ihjäl av amerikansk polis.

■■■

EU-parlamentet antar nytt klimatmål – koldioxidutsläppen ska minska med minst 55 procent till 2030.

■■■

Det här är morgonens nyheter.

Två detonationer i Stockholm

Strax före klockan tre på onsdagsmorgonen larmades polisen efter en explosion utanför en bostad i Farsta.

– Just nu arbetar nationella bombskyddet och tekniker på platser, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen vid 05-tiden till TT.

Explosioner skedde i entrén till huset, men ingen skadades. Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse och ingen är gripen.

Senare på morgonen, vid femtiden, skedde också en detonation i Vallentuna centrum i närheten av kommunhuset och en restaurang, rapporterar P4 Stockholm.

Ingen ska ha kommit till skada. Polis arbetar fortfarande på plats och bombskyddet har kallats in.

LÄS MER: Explosion utanför hus i Farsta

LÄS MER: Explosion i Vallentuna centrum

15-årig flicka sköts till döds av polis

20 minuter före domen mot George Floyds mördare förkunnades sköts ytterligare en afroamerikan ihjäl av amerikansk polis. Offret: 15-åriga Ma'khia Bryant.

– Hon var en fredlig och kärleksfull flicka, säger flickans moster Paula Bryant till Columbus Dispatch. 

Ira Graham III är granne till den skjutna 15-åriga flickan, Ma'khia Bryant, och berättar för Washington Post att han precis kommit hem från jobbet när han hörde skottlossning på gatan och sprang ut för att bevittna den då svårt skadade flickan när hon låg på gatan.

– Det är så ironiskt, det här tar aldrig slut, säger han till Washington Post. 

EU-parlamentet antar nytt klimatmål

Redan i december var medlemsländerna i EU överens om dra ner på utsläppen av koldioxid med minst 55 procent till och med år 2030.

Frågan har sedan dess diskuterats i kompromissförhandlingar mellan EU-parlamentet och ministerrrådet.

Tidigt på tisdagsmorgonen meddelade parlamentet att man är överens och att förslaget har klubbats igenom.

Det innebär att EU-länderna har knappt nio år på sig att får ned utsläppen av koldioxid med mer än hälften, rapporterar AFP.

– Det här är en tydlig ambitionshöjning, särskilt jämfört med det tidigare målet på 40 procent. Vi måste nu minska utsläppen mer på ett decennium än vad vi gjort de senaste tre decennierna tillsammans, kommenterar Jytte Guteland, S, som har representerat Sverige i förhandlingarna i ett pressmeddelande från Socialdemokraterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.