Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Två bränder inom en timme, färre avrättningar och Assange kan utredas igen

Två fullt utvecklade bränder, bara kilometer från varandra, bröt ut inom loppet av en timme natten till onsdagen.

■■■

Antalet dödsstraff i världen minskade med nästan en tredjedel förra året, enligt en ny rapport från Amnesty International.

■■■

Wikileaksgrundaren Julian Assange är föremål för en ny brottsutredning. Det uppger organisationen själv.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Två bränder – inom loppet av en timme

Två fullt utvecklade bränder, bara kilometer från varandra, bröt ut inom loppet av en timme natten till onsdagen. Först i ett stall och sedan i en ladugård söder om Kristianstad.

– Det var ett stall som brann och vi fick uppgifter om att det var hästar kvar, säger Thomas Gerdsson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

När räddningstjänsten kom fram fanns inga hästar kvar, men byggnaden stod i full brand.

Polisen kan i nuläget inte säga om det finns någon koppling mellan bränderna. Thomas Gerdsson vid räddningstjänsten säger:

– Frågar du mig så verkar det misstänkt med två bränder så tätt inpå varandra. Men det får du fråga polisen om.

HELA ARTIKELN: Två bränder – på under en timme

I USA sker avrättningarna bland annat med dödliga injektioner (arkivbild).Foto: PAT SULLIVAN / AP TT / NTB SCANPIX

Dödsstraffen minskade i världen – men inte överallt 

Antalet verkställda dödsstraff minskade från minst 993 år 2017 till minst 690 förra året. En minskning på 31 procent. Siffran är den lägsta på tio år, konstaterar Amnesty i sin årliga rapport över dödsstraff i världen.

I till exempel Iran minskade avrättningarna med 50 procent efter att landet ändrat narkotikalagarna. Andra länder med stora nedgångar är Irak, Pakistan och Somalia.

Men inte alla länder såg minskningar. I Vitryssland, Japan, Singapore, Sydsudan och USA mätte Amnesty i stället en ökning. I Thailand utfördes den första avrättningen sedan 2009 och Sri Lanka har meddelat att straffet ska komma tillbaka efter mer än 40 år.

HELA ARTIKELN: Dödsstraffen minskade i världen – men inte överallt 

Julian Assange är föremål för en ny brottsutredning, uppger Wikileaks enligt Express. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Julian Assange kan vara föremål för ny brottsutredning

Wikileaksgrundaren Julian Assange är föremål för en ny brottsutredning. Det skriver organisationen själv i ett mejl som brittiska tidningen Express tagit del av. 

Wikileaks har kallat till pressträff på onsdag klockan tolv svensk tid.

WikiLeaks kommer att hålla en pressträff angående ett nytt, totalt oväntat, brottsfall som inkluderar Julian Assange”, skriver organisationen.

HELA ARTIKELN: Julian Assange föremål för ny brottsutredning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.