Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Turbulens i Ikea efter Kamprads död • Tåg i krock med björn – polisen varnar • 11 döda i attack i Brasilien

Ingvar Kamrad avled i januari fjol. Foto: IBL/KAMERAPRESS

15 månader efter Ingvar Kamprads död är besvikelsen och oron stor bland personalen på Ikea. Flera anställda tvingas söka om sina jobb och i många fall gå ner i lön, visar interna dokument.

■■■

Ett tåg har krockat med en björn på sträckan mellan Mora och Rättvik. Polisen har avrått jägare från att närma sig området under natten – på grund av risken för en björnattack. 

■■■

Minst elva personer har dött efter skottlossning inne på en bar i Belém i Brasilien, skriver AP. 

Officiella myndigheter beskriver händelsen som en ”massaker” – och uppger att sju gärningsmän öppnat eld.

■■■

Sparkade Kristina Winberg slog larm om SD-toppkandidaten Peter Lundgren: ”Han tog kvinnan på brösten”. Det avslöjar Expressens David Baas.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Turbulensen på Ikea – efter Kamprads död

Personal på Ikea tvingas söka om sina jobb och i många fall gå ner i lön. I andra fall blir anställda utköpta med nio månadslöner. Det visar interna Ikea-dokument som Expressen tagit del av.

– Det är väldigt, väldigt turbulent i organisationen nu. Peter Kamprad har inte samma känsla som sin pappa hur man hanterar personalen, säger en person med insyn i Ikea.

Samtidigt har en majoritet av den svenska ledningsgruppens chefer av olika orsaker slutat eller fått andra jobb inom koncernen.

Under natten blev en björn påkörd av ett tåg på sträckan mellan Mora och Rättvik i Dalarna. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Björn påkörd – polis varnar för björnattack

Ett tåg krockade under natten med en björn på sträckan mellan Mora och Rättvik.

Tågpersonalen kunde inte avgöra om björnen hade dött. Man kunde inte heller se om det rör sig om en björnunge, men polisen har avrått från att jägare ska skickas ut för att undersöka platsen under dygnets mörka timmar.

– Det kan vara farligt att närma sig platsen. Om den påkörda björnen är en unge är det stor risk att björnmamman finns kvar i närheten, säger Kenneth Johannesson, vakthavande befäl, polisregion Bergslagen.

Minst elva personer sköts till döds i Belém i norra Brasilien. Foto: MAURO ANGELO / AFP AGENCIA PANAMAZONICA

11 döda i ”massaker” mot bar i Brasilien

Minst elva personer har dött efter skottlossning inne på en bar i Belém i Brasilien, skriver AP. 

Officiella myndigheter beskriver händelsen som en ”massaker” – och uppger att sju gärningsmän öppnat eld mot en bar. 

Enligt lokala medier har sex män och fem kvinnor dödats i skjutningen. Ytterligare en man är skadad, skriver O Liberal.

Skjutningen inträffade klockan 16, lokal tid, och gärningsmännen ska ha flytt från platsen i en bil och på motorcyklar.

En stor polisinsats sattes in i området, med bland annat militärpolis. Motivet till skjutningen är dock inte fastställt.

ROBIN ARON/ANNA-KARIN NILSSON

Sparkade Winberg slog larm om Lundgren

SD-toppen Kristina Winberg berättade för partiledningen att hon bandat ett samtal där en kvinnlig partikamrat vittnade om ett misstänkt sexövergrepp.

– Det var inte syftet att förstöra för partiet utan det handlade om ett övergrepp som jag tyckte var oacceptabelt, säger Winberg till Expressen.

I lördags efter ett valkampanjsmöte i Täby utanför Stockholm konfronterade Expressen Peter Lundgren med uppgifterna. Först så nekar han men sedan medger han att han tog kvinnan på brösten:

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna.

Ett dygn efter att Expressen konfronterade Lundgren så sparkades Winberg från partiet och ströks från EU-listan.

”Kristinas påstående om att hennes redogörelse för oss skulle vara skäl för partiets agerande stämmer naturligtvis inte.”, skriver Christian Krappedal på Sverigedemokraternas pressavdelning i ett mejl.