Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Trumps oro efter ryska explosionen • Hongkongs ledare vädjar till folket • Breiviks advokat om Manshaus motiv

I torsdags exploderade en missil på en militäranläggning i Ryssland och minst sju personer dog. Donald Trump utrycker nu sin oro på Twitter då USA har liknande vapensystem.

■■■

Hongkongs flygplats är åter öppen för trafik men hundratals flyg är fortfarande inställda. Stadens ledare Carrie Lam mötte pressen på morgonen och vädjade då till sitt folk att sluta demonstrera.

■■■

Advokaten Geir Lippestad försvarade massmördaren Anders Behring Breivik och han ser klara paralleller till den terrormisstänkte 21-åringen Philip Manshaus.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Donald Trump.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Trumps oro efter explosionen i Ryssland

Minst sju personer dog när en missil exploderade i nordvästra Ryssland i torsdags.

Till följd av olyckan har boende köpt jodtabletter för att skydda sig mot radioaktiv strålning.

Explosionen blev en tankeställare för Donald Trump.

USA lär sig mycket från den misslyckade missilexplosionen i Ryssland. Vi har liknande, om än mer avancerad, teknologi. Den ryska Skyfall-explosionen har fått folk att oroa sig över luften runtomkring anläggningen, och långt därifrån. Inte bra!”, skriver presidenten på Twitter.

Hongkongs ledare Carrie Lam.Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Ledarens vädjan till folket – efter kaoset

Trafiken är i gång igen men hundratals flygavgångar är fortfarande inställda.

Efter två månaders av i många fall våldsamma protester var det på tisdagsmorgonen en skakad ledare som talade direkt till Hongkongs invånare efter.

– Hur kan vi uthärda att driva staden in i en förstörelsens avgrund, säger Carrie Lam på en presskonferens på tisdagsmorgonen.

Sedan juni har 600 demonstranter gripits av polisen och kostnaderna beskrivs som ett hårt slag för den asiatiska marknaden.

Philip Manshaus, 21, misstänks för moskéattacken i Oslo.Foto: CORNELIUS POPPE / AP TT NYHETSBYRÅN

Breiviks advokat om Manshaus: ”Drivs av hat mot muslimer”

Norsk polis utreder lördagens moskéattack som en terrorhandling.

Geir Lippestad försvarade massmördaren Anders Behring Breivik och han ser klara paralleller till den terrormisstänkte 21-åringen Philip Manshaus.

– En ny ung man som drivs av hat mot muslimer, säger Lippestad till norska Dagbladet.

– Vi behöver mer dialog, inte politisk retorik. När du hör retoriken från några av våra viktigaste ledare i världen, är det inte konstigt att vissa människor tror att krig pågår. Och detta måste internationella och inhemska ledare fundera mycket noga på, fortsätter advokaten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.