Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Trump stäms, poliser misstänks, ”På spåret” byter band

Donald Trump stäms efter murbeslutet – 16 delstater går samman och försöker stoppa presidentens plan på att bygga en mur med hjälp av ett nationellt nödläge.

■■■ 

Två poliser misstänks för tjänstefel och en för vållande till annans död efter dödsskjutningen av Eric Torell.

■■■ 

Augustifamiljen kommer inte längre vara husband i ”På spåret”, har SVT beslutat.

■■■ 

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Donald Trump fotograferad den 15 februari då han förklarade nationellt nödläge. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump stäms – av 16 delstater

Donald Trump fick inte tillräckligt med pengar till sin mur från kongressen – då utlyste presidenten nationellt nödläge.

På det viset hoppas Trump få tillgång till pengar som egentligen skulle gått till militära byggen och narkotikabekämpning, och i stället använda pengarna till att bygga muren längs USA:s södra gräns. 

Grundlagsvidrigt, tyckte många demokrater. Nu stäms Trump av en samling justitieministrar på delstatsnivå.

Det är 16 stycken sådana ministrar som står bakom stämningen, alla utom en från delstater med demokratiska guvernörer. Man hoppas stoppa Trump från att dryga ut murbudgeten efter kongressens nej förra veckan.

 

En polis misstänks för vållande till annans död 

Två poliser är misstänkta för tjänstefel och en polis är misstänkt för vållande till annans död i samband med dödsskjutningen av Eric Torell, 20, rapporterar Ekot

Bland de missänkta är två nyexaminerade poliser 30-årsåldern. Båda jobbade vid Norrmalmspolisen Stockholm. Den tredje är ett befäl, enligt uppgifter till SVT. 

Åklagaren Martin Tidén har ännu inte bestämt sig för om åtal ska väckas. 

Advokaterna har till 6 mars på sig att framföra synpunkter på förundersökningen. 

HELA ARTIKELN: Olika brottsmisstankar mot poliserna som sköt 

Augustifamiljen slutar som husband i ”På spåret”Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON GT/EXPRESSEN

Augustifamiljen byter spår

Augustifamiljen har varit husband i ”På spåret” i tio år men nu gör de sin sista säsong – ett beslut som kommer från SVT.

– Ja, det stämmer. ”På spåret” är ett förvaltningsuppdrag, det har funnits i många år och kommer troligtvis att finnas många år framöver. Vårt uppdrag är att hela tiden skruva, det får inte stå för still. Det måste följa med sin tid och det måste hända grejer för tittarna, säger Christina Hill, SVT:s programchef i Göteborg.

Augustifamiljen består av sex manliga musiker. Vem som ersätter dem är ännu oklart – men enligt SVT är det av avgörande betydelse att få in fler kvinnor.

Stefan Sporsén, kapellmästare för Augustifamiljen, berättar att det varit tio år av fint samarbete och att det känns ledsamt att lämna programmet:

– Det är blandade känslor. Det har varit ett väldigt lustfyllt arbete.