Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS NYHETER: Trump kräver ursäkt från Biden • Ökad segregation i skolorna • Läkare varnar: USA på väg mot ”apokalyptisk” coronahöst

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Donald Trump slår tillbaka mot Joe Biden och kräver en ursäkt för att den senare kritiserat Trump för att ha kallat stupade soldater för ”förlorare”.

■■■

Antalet svenska barn som går på en segregerad skola har ökat de senaste 10 åren, visar en granskning från Sveriges Radio.

■■■

Smittspridningen fortsätter att öka i stora delar av USA, där experter nu varnar för en ”apokalyptisk höst”.

■■■

Här morgonens nyheter.

Trump slår tillbaka mot Biden: ”Då tar man av handskarna”

President Donald Trump höll på måndagskvällen ett valmöte i Ohio och gick särskilt hårt åt Demokraternas utmanare i presidentvalet, Joe Biden, som han menade spridit falska uppgifter.

– Det han sa om militärerna tycker jag är en skam. Han borde be om ursäkt. Han hävdar att ”en källa” sagt det, jag har 27 personer som säger att det inte stämmer, sa han på valmötet, enligt norska VG.

– När de gör sånt, tar man av handskarna, fortsatte han.

Det var tidigare i september som tidningen The Atlantic publicerade en artikel där flera källor hävdade att Trump kallat amerikanska soldater för ”sopor” och ”förlorare”.

LÄS MER: Trump slår tillbaka: ”Då tar man av handskarna” 

Segregationen ökar i svenska skolor

Antalet svenska barn som går på en segregerad skola ökar, visar en granskning från Sveriges Radio.

De senaste 10 åren har eleverna i segregerade grundskolor ökat från drygt var femte till drygt var fjärde elev i landet, enligt granskningen, som tittat närmare på skolor efter faktorer som andel elever med utländsk bakgrund och andel förälder som läst vidare efter gymnasiet.

– Det bekräftar det mönster som andra också har sett, det är så det ser ut, sorteringen av elever ökar, allt fler elever går på skolor med elever som liknar dem själva, säger regeringens utredare Björn Åstrand, till SR.

LÄS MER: Segregationen ökar i de svenska skolorna 

Varningen: USA på väg mot ”apokalyptisk höst”

Smittspridningen fortsätter att öka i stora delar av USA, där experter nu varnar för en ”apokalyptisk höst”. På måndagen rapporterades en smittökning i 28 stater.

– Vi kan vara på väg mot en väldigt apokalyptisk höst, måste jag tyvärr säga, säger Peter Hotez, chef för the National School of Tropical Medicine vid Baylor College of Medicine, till CNN.

I 16 delstater ligger antalet nya fall på en jämn nivå, medan smittan endast sjunker i sex delstater.

LÄS MER: Varningen: USA på väg mot ”apokalyptisk höst”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.