MORGONENS NYHETER: Tre skjutningar mot bostäder – inom ett dygn • Danska drottningens ursäkt efter prinsbråket • Japans regering i krismöte om Nordkoreas robot

Tre skjutningar mot bostäder i tre olika städer – på mindre än ett dygn.

■■■

Danska drottningen ber om ursäkt efter att hon tagit bort prins- och prinsesstitlar. 

■■■

Nordkorea uppges ha avfyrat en ballistisk robot över Japan – Japan fördömer agerandet.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Tre skjutningar mot bostäder

Tre städer, tre bostäder – och tre skottlossningar. På mindre än ett dygn öppnade gärningsmän eld mot fastigheter i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Det första skjutningen skedde mot en villa i Ale kommun utanför Göteborg natten mot i måndags och skotten gick genom ett fönster i huset, där en familj befann sig. Händelsen utreds som mordförsök och grovt vapenbrott. 

Det andra larmet kom en timme senare då skotthål upptäckts i ett fönster i en lägenhet i Malmö. 

Under måndagskvällen avlossades flera skott mot en lägenhet i Sätra i södra Stockholm, där personer befann sig. En förundersökning om grovt vapenbrott har inletts.

Ingen skadades i något av fallen.  

Danska drottningens ursäkt

Förra veckan meddelade drottning Margrethe att fyra av hennes åtta barnbarn blir av med sina prins- och prinsesstitlar. Det ledde enligt prinsessan Marie till att hennes tioåriga dotter Athena blev mobbad i skolan.

– De kommer och säger: ”Är det du som inte längre är en prinsessa?”, säger Marie till danska BT.

Prins Joachim beskriver det om att ”deras identitet kommer att tas ifrån dem”.

Nu har drottning Margrethe kommenterat reaktionerna på hennes beslut. Hon skriver i ett pressmeddelande att hon står fast vi sitt beslut, men hon kommer också med en ursäkt till barnen, svärdöttrarna och barnbarnen som hon kallar ”min stora glädje och stolthet”.

”Jag har fattat mitt beslut som drottning, mor och farmor, men som mor och farmor har jag underskattat i vilken utsträckning min yngre son och hans familj skulle känna sig påverkade av det. Det gör ett stort intryck och jag är ledsen för det”, skriver Margrethe och avslutar:

”Jag hoppas nu att vi som familj kan hitta lugnet att ta oss igenom den här situationen.”

Nordkorea uppges ha avfyrat robot över Japan

Vid 00.30-tiden natten till tisdagen gick den japanska regeringen ut med en varning till alla invånare i de norra japanska prefekturerna Hokkaido och Aomori om att söka skydd omedelbart. Enligt regering hade Nordkorea avfyrat minst en ballistisk robot som flög i riktning mot områdena. 

Omkring fem miljoner berördes av uppmaningen enligt Cnet. Kort därefter, vid 00.50-tiden, meddelade regeringen att roboten troligen flugit över Japan och landat i havet

Japans premiärminister Fumio Kishida har fördömt Nordkoreas handlingar som han kallar ”skamliga” och den en japanska regeringen har kallat till krismöte och Sydkoreas president Yoon Suk-yeol varnar för ett ”kraftfullt svar”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.