MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Ett femtiotal maskerade personer gick till angrepp mot en restaurang i Sundbyberg, Stockholm, under sena söndagskvällen.

■■■

Under lördagen hittades en kropp på en åker i Kungsör. Polisen är mycket förtegen om händelsen men uppgifter gör gällande att det är en kvinnokropp.

■■■

Nu börjar vaccineringen av unga, födda 2005 – men experten Anders Björkman är skeptiska till nyttan. Även statsepidemiologen är reserverad kring beslutet.

■■■

Det här är morgonens nyheter – det viktigaste från natten som gått.

Våldsamt bråk i Sundbyberg

Under söndagskvällen utbröt ett stort bråk i Sundbyberg, Stockholm. På filmer från platsen syns ett 50-tal personer kasta stolar och bengaler mot en restaurang. Sedan börjar gruppen, som i många fall bar maskering, slå på en person som ligger på marken.

En person som blev vittne till händelsen berättar hur hon passerade gruppen innan bråket.

– Jag gick förbi och de såg ändå ganska städade ut. De var inte onyktra. Men det var som att de stod och väntade på en uppgörelse, att ett annat gäng skulle komma. 

Senare kom polisen till platsen och de misstänkta våldsmännen skingrade sig då, enligt vittnet.

Uppgifter: Kvinna hittad död på åker

Sedan i lördags har en stor polisinsats pågått vid en åker i Kungsörs kommun.

Polisen är mycket förtegen men bekräftar att man utreder ett grovt brott.

Bonden som äger marken berättar för Expressen att han inte har kunnat sova sedan han såg kroppen som låg dold bland vassen i en bäckfåra på hans åker.

– Jag trodde det var ett rådjur först, säger han.

Enligt uppgifter till P4 Västmanland rör det sig om en kvinnokropp.

På måndagsmorgonen bekräftade polisn att det var en kropp som hittats och att de nu utreder händelsen som mord.

Vaccinering av unga inleds i dag

Nu kan unga, födda så tidigt som 2005, vaccinera sig mot covid. Detta sedan Folkhälsomyndigheten i juli öppnade för den gruppen. Vaccinationen sker i vissa regioner efter målsmans samtycke, i andra får ungdomarna själva välja om de vill vaccineras. 

Men experter menar att det inte är önskvärt att vaccinera ungdomarna, för att skydda äldre.

– Man ska inte vaccinera friska barn utifrån samhällsnytta, fördelarna måste uppväga riskerna för individen själv, konstaterar infektionsproffessorna Anders Björkman vid Karolinska institutet för DN.

Även Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell är reserverad kring frågan.

– Det kan vara så att de yngre barnen blir så pass lite sjuka och sprider smittan så lite, och då är det ju helt orimligt att vaccinera dem bara för att man har ett säkert vaccin. Man måste ändå se någon slags nytta med det man gör, säger han till DN.

Han understryker dock att det finns gott om data av barnvaccinering sedan bland annat USA under flera månader vaccinerat ungdomar. Han menar att det inte finns några tecken på sent uppkomna biverkningar, utifrån de data som finns.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.